“Poenta poetika” i Rocher bend na sceni Ljetopisa

Književni klub „Poenta poetika“ iz Nikšića i bend „Rocher“ iz Srbije predstavili su se u subotu, 30. juna publici u Baru, u okviru pratećeg programa, odnosno večernje scene „Ljetopisa“. Prvo su mladi, talentovani pjesnici, nadahnuto kazivali svoje stihove na šetalištu kod kafea „Gvardija“, privlačeći pažnju prolaznika koje je poezija „zatekla“.

Književni klub „Poenta poetika“ je osnovan u julu 2014. godine. Cilj osnivanja je afirmacija mladih i afirmacija poezije. Danas se u Nikšiću okuplja najmanje 30–40 mladih pjesnika koji su aktivni, koji nastupaju, pišu, osvajaju nagrade… Nakon četiri godine KK „Poenta poetika“ je postao prepoznat i van Nikšića.

Književni klub „Poenta poetika“ upravo ovih dana proslavlja 4 godine postojanja i čast nam je što smo u prilici da taj mini-jubilej proslavimo upravo u Baru. Prošle godine na promociji na jubilarnom „Ljetopisu“ imali smo priliku da predstavimo sedam mladih pjesnika. Valjana posjećenost i kvalitetna reakcija publike na toj promociji, kao i osjećaj pripadnosti ovdje, bili su inspiracija da se i ove godine potrudimo da se pojavimo, kazao je Goran Radojičić, jedan od osnivača kluba i moderator na ovoj književnoj večeri.

„Poenta poetika“ se, za četiri godine postojanja, predstavila u brojnim institucijama. Trenutno je u pripremi za štampu drugi broj zbornika „Mozaik“ – zbornika poezija mladih pjesnika, a pripremaju se i autorske zbirke pjesama.

Zahvaljujući festivalima i institucijama kulture poput „Barskog ljetopisa“ poezija polako dobija mjesto koje joj pripada. Tako je i u Nikšiću i u ostalim crnogorskim gradovima. Zadovoljni smo što smo, na neki način, pokrenuli to oživljavanje poezije. Nikšić je prepoznat kao poetski grad i danas su u njemu oformljene tri generacije pjesnika. Mladi pjesnici iz našeg književnog kluba su dali dodatan doprinos i impuls tome da se poezija posmatra na drugačiji način. Ono što nas čini zadovoljnima je to što vidimo da je i u drugim gradovima tako. Ipak, poezija treba da ima posebno mjesto kad su umjetnost i kultura jednog naroda u pitanju, istakao je Radojičić.

Barani su tako sinoć imali priliku da čuju kako zvuči stvaralaštvo predstavnika mlađe generacije nikšićke književne scene. Svoje stihove je kazivalo četvoro novih mladih pjesnika: Damir Gegić, Anđela Backović, Sava Radulović i Rada Draganić.

Nakon predstavljanja književnog kluba, zanimljivi orijentalni i etno zvuci pažnju publike preusmjerili su na plato ispred Dvorca, gdje je održan koncert „Rocher benda“.

Muzička institucija „Rocher“ je nastala od dua koji je svirao klasičnu muziku, preko „Rocher“ kvarteta i benda. Stoga, imamo vrlo raznovrstan program. Večeras nam je posebno zadovoljstvo što prvi put na „Ljetopisu“ nastupamo kao „Rocher“ bend, sa etno programom. To je zapravo raznovrsna, moderno-etno varijanta tradicionalne i orijentalne muzike, kazala je Radmila Vardalić, prva violina benda.

Bend koji svira mnogobrojna djela, od klasike preko popularnih minijatura, pa do filmske muzike, tradicionalne, orijentalne i etno muzike, džez standarda, tanga i evergrina, čine i Boris Rabuzin – violina, Dejan Rokvić – viola, Ljubinko Lazić – kontrabas, Miloš Nikolić – kaval, Aleksandar Andrejević – perkusije, Nikolina Kovačević – vokal / perkusije.