Počeli Dani jermenskog filma na Ljetopisu

   Sinoć je na platou ispred Narodne biblioteke „Ivo Vučković“ počeo i Filmski segment 36. „Barskog ljetopisa“ obilježavanjem stogodišnjice jermenske kinematografije.

Program koji je pripremio selektor Filmskog programa Milija Šćepanović u saradnji sa Nacionalnim centrom za film Jermenije, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore, donosi raznovrstan program koji uključuje dokumentarni i animirani film savremene jermenske produkcije. Veče je otvoreno panel diskusijom na kojoj je govorio Tigran Arakelyan, umjetnički direktor i supervizor animacije filma „Aurora’s Sunrise“ koji je potom prikazan.

Ovo animirano-dokumentarno ostvarenje pripada žanru koji crnogorska publika nema često prilike da pogleda a govori o životu Aurore Mardiganian koja je preživjela genocid nad Jermenima i nakon bjekstva u Sjedinjene Američke Države postala glumica nijemih filmova. „Film govori o mojoj zemlji i prikazuje jednu strašnu istoriju. Veoma je važan za mene kao umjetnika jer kombinuje ova dva žanra i prikazuje jednu stranu istorije. Estetski, animacija je pomogla da se priča o nasilju dočara na drugačiji način“, kazao je Arakelyan.

   Film uključuje i kratke scene iz filma „Auction of Souls“ iz 1919. godine, u kojem je Aurora imala glavnu ulogu. Trojna koprodukcija Njemačke, Litvanije i Jermenije, podarila je ovom ostvarenju širu publiku, a godinu dana od premijere on se i dalje prikazuje širom svijeta i osvaja nagrade. „Za nama je jako težak period kovida i rata, ali smo istrajali u radu posebno zahvaljujući kolegama iz Litvanije koje su bili uporne da nastavimo snimanje uprkos ratu. Imali smo veoma lijepu premijeru na ’Annecy International Animation Film’ festivalu koji je jedan od najznačajnijih u svijetu te vrste. Upravo zato što je u pitanju ovakav žanr, film se i dalje prikazuje na festivalima i osvaja nagrade“, zaključio je reditelj.

Hayk Ordyan, reditelj i producent filma „Zulali“, koji će publika imati prilike da gleda u srijedu, 9. avgusta, iskazao je zadovoljstvo što je dio tima koji Crnoj Gori ima priliku da predstavi novu generaciju jermenskog filma. „Moj film je zasnovan na romanu poznate jermenske književnice Narine Abgaryan. Radi se o jermenskoj porodici koja živi u jednom regionu koji nije baš popularan među snimateljima i zato ovaj film želi da prikaže ne samo život porodice kojom se bavi, već i tradiciju, stil života i navike ljudi koji tu žive“, kazao je Ordyan.

Film „Chnchik“ koji će biti prikazan u subotu, 12. avgusta, posljednji je jermenski film snimljen na filmskoj traci. Upravo zbog toga Aram Shahbazyan, reditelj, kaže da je produkcija bila komplikovana i duga. „Bilo je potrebno deset godina da završim ovaj film, a u međuvremenu sam snimio još četiri. Snimao sam ga ukupno godinu dana jer predstavlja sva četiri godišnja doba“, kazao je Shahbazyan.

Večeras je na programu projekcija filma „TONRATUN, The Armenian History Told by Women“, rediteljke Inna Mkhitaryan, a prethodiće joj panel diskusija na kojoj će govoriti Shushanik Mirzakhanyan, direktorica Nacionalnog centra za film Jermenije, Naira Gevorgyan, šefica Odjeljenja za međunarodne odnose Nacionalnog centra za film Jermenije, Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore, Edin Jašarević, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti i predsjednik Savjeta FCCG, Gojko Berkuljan, glavni producent Radio-televizije Crne Gore i Pavle Simonović, rukovodilac programskog sektora Crnogorske kinoteke.
Sve projekcije u okviru Filmskog programa organizuju se na platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“ sa početkom u 21.30.

Ulaz je slobodan.