Otvoren 35. Barski ljetopis; Spičanović: “Ljeto u Baru počinje sa početkom Barskog ljetopisa”

Trideset peto izdanje Barskog ljetopisa, multimedijalne smotre kulture i umjetnosti u podrumijskom gradu, sinoć je svečano otvoreno na Ljetnjoj pozornici Doma kulture velikim koncertom Bilje Krstić & Bistrik orchestra.

Nekoliko stotina gostiju i posjetilaca sa oduševljenjem je ispratilo dvočasovni koncert ovog ansambla, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je izveo najveće hitove iz svog dosadašnjeg opusa. Jovano, Jovanke, Chae sukarije, Dum Daga Duma Daga Daj, Puče puška neke su od kompozicija čije je izvođenje publika nagradila gromoglasnim aplauzima potvrđujući tezu da tradicionalna etno muzika i World music uživaju poštovanje i na ovim prostorima.

Festival je, u ime pokrovitelja, zvanično proglasila otvorenim Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, koja se tom prilikom osvrnula na ugled i značaj Barskog ljetopisa u kreiranju kulturno-umjetničke prepoznatljivosti Crne Gore.

„Izranjali su kroz Barski ljetopis najljepši spomenici njegove kulturno-istorijske baštine, tradicije i viševjekovnog postojanja, prožimajući se sa duhom modernog stvaralaštva i inventivnosti.  I večeras ćemo u taj bogati kulturni milje utkati još jednu nit, brižjivo koncipiranu od djela poslenika kulture širom regiona. Po 35.put pronijeće se sa barskih scena i pozornica raznovrsni zvuci, stihovi, riječi, likovni doživljaji, filmske scene i pozorišni prikazi“, istakla je Spičanović.

Ona je naglasila da će se tokom narednog perioda sublimirati snažni utisci i u svom raznovrsju odjeknuti širom granica Crne Gore, potvrđujući da je Barski ljetopis prestižan kulturno-umjetnički festival kojim se Bar s pravom ponosi.

„Ljeto u Baru počinje sa početkom Barskog ljetopisa. Žubor prošlosti, glas savremenosti i anticipacija budućeg, sklapaju se u savršen kaleidoskop koji nas svake godine iznova mami da pogledamo kroz njega, oslušnemo poruke i osjetimo stvaralačke damare autora. Pozivam vas da naredih mjesec i po dana budemo dio ovog veličanstvenog umjetničkog mozaika. Vjerujem da  večeras započinjemo opus koji će vrijedan pamćenja, ponosa i poštovanja,kao i svi prethodni., zaključila je Spičanović.

Bilja Krstić & Bistrik orchestra uspješno nastupaju već 20 godina. Do sada su ostvarili više od 170 koncerata širom Srbije i svijeta, učestvovali na brojnim festivalima i osvojili  brojne domaće i međunarodne nagrade što ih je pozicioniralo na svjetskoj World music sceni kao izrazito atraktivnu vokalnu tradiciju sa ovih prostora. Nakon sinoćnjeg nastupa na Ljetopisu istakli su zadovoljstvo reakcijama barske publike.

“Na Barskom ljetopisu smo nastupali prije 15 godina i od tada se nije promijenilo mnogo. Srdačan doček i tada i večeras učinili su da se osjećamo kao kod kuće. Izuzetno mi je drago što je publika pjevala sa nama, prija nam kada na koncertima možemo ostvariti interakciju i stvoriti neku lijepu energiju”, kazala je Biljana Krstić.

Muzika koju izvode Bilja Krstić & Bistrik Orchestra je spoj tradicionalne etno muzike, a cappella pesama i etno prizvuka sa elementima improvizacije i savremenim aranžerskim pristupom. Podstaknuta svjetskom World music scenom i uspjesima koje su na tom polju ostvarivali Márta Sebestyén, Stefka Sabotinova, Peter Gabriel, Biljana je odlučila da tradicionalnu muziku sa ovih prostora pretoči u umjetnost.

“Smatram da je Balkan nepresušna riznica i da narodi na ovim prostorima, bez obzira na sve međusobne razlike, nose nešto zajedničko i dobro poznaju jedni druge. Upravo zbog toga, na našim nastupima se mogu čuti i bosanske sevdalinke, makedonske, srpske i crnogorske kompozicije poput Mlada Jelka ljubi Janka. Tradicionalna muzika je ono gdje sam se, nakon godina traženja, u potpunosti pronašla jer je to onaj segment iz kojeg sve potiče i na kojem počivaju svi ostali žanrovi”, zaključila je Krstić.