Otvoren 34. Barski ljetopis

Premijernim nastupom All Stars Jazz Ensemble, koji čine najbolji crnogorski džez muzičari otvoren je sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture 34. Barski ljetopis.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Festival je otvorio predsjednik Opštine Dušan Raičević koji je podsjetio da je Barski ljetopis postao neodvojiv dio imidža grada pod Rumijom.

“Gotovo da je nezamislivo ljeto u Baru bez Barskog ljetopisa, ne samo za nas koji živimo ovdje nego i za sve goste koji svake godine posjećuju i za one koji se godinama ponovo vraćaju Baru”, napomenuo je Raičević i dodao da je misija Barskog ljetopisa bila da predstavi na najljepši način barsku i crnogorsku kulturu.

Specijalni gost koji je spletom kompzicija “Balkania melody” započeo koncert bio je svjetski poznati pijanista i kompozitor Janko Nilović kojem je uručena i plaketa za cjelokupan doprinos.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Nakon što se zahvalio na poklonu, Nilović je istakao da je srećan što je njegov prvi nastup u Crnoj Gori baš u Baru sa sjajnim muzičarima.

Nakon Janka, publici se predstavio bend koji su činili Vladimir Maraša, Martin Đorđević, Dragan Ivanović, Slaven Ljujić, Novak Mijović, Stefan Pavićević, Dejan Ljujić, Enes Tahirović, Milorad Šule Jovović, Miladin Wes Peruničić, Sanja Raičković, Marko Vlahović, Tina Džankić, Ivana Janković, Ljubiša Paunić Paun. Nilović se tokom večeri još jednom pojavio na sceni svirajući sa bendom Maraševu kompoziciju “Tiru riru”. Pored džez standarda među kojima su “Body and Soul”, “Watermelon man”, “Deep waters”, publika je imala priliku da čuje i autorske kompozicije. Pored pomenute, svirali su i Maraševu kompoziciju “Check in”, kao i “Anonymus” Tahirovića, “El Pibe” Mijovića i “Ribe” Ivanovića.

Večerašnji program Barskog ljetopisa biće posvećen autoru iz grada pod Rumijom, pa će ispred Dvorca kralja Nikole od 20.30 časova biti predstavljena knjiga „Baske priče“ autora Milana Vujovića, treća iz ovog serijala. Ova promocija biće u sklopu programa bARS koji je posvećen autorima iz Bara, a ovim segmentom upravlja publicista Željko Milović. Nazvan je po časopisu za kulturu koji je krajem devedesetih izlazio u Baru, a prvi put je dio Barskog ljetopisa.

Ova knjiga vraća duh Bara koji danas živi u sjećanjima, kroz anegdote ljudi koji su ga činili jedinstvenim. Od Starog Bara do Pristana i Topolice, od Mrkojevića do Spiča, od kafane “Lovćen” na Pristanu do kafane “Lovćen” u Lamelama kao kroz transferzalu prolaska iz jedne u drugu dimenziju urbanog Bara, kroz pripovijedanje živi vrijeme kad se kroz šalu i doskočicu sve lakše proživljavalo, ali i uz brigu da ta “gimnastika duha” nekoga ne povrijedi.

Djelo čini 127 priča, 57 narodnih umotvorina (izreka, doskočica, poslovica…) i 38 fotografija svih brodova “Prekookeanske plovidbe” iz ličnog arhiva Gorana Grkovića.

Milan Vujović (1959), novinar, književnik i publicista, rođen je u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je kao novinar u Radio Baru. Četvrt vijeka bio je dopisnik beogradske “Politike” iz Bara. Piše blog na on-line izdanju „Vijesti“. Dobitnik je nagrade Aktiva novinara Bara “Božidar Boško Milošević“ 1997. godine, nagrade Udruženja novinara Crne Gore 2000. godine i Nagrade oslobođenja Bara, 2019. godine. Objavio je desetak knjiga, među kojima i tri romana: “Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo”, “Ništa se nije promijenilo” i “Počelo je s nesanicom”, dvije o šahu, kao i dvije knjige “Barskih priča”. Treći tom iz ovog serijala (Autorsko izdanje, 2021) objavljen je u aprilu 2021. godine.