Otvaranje izložbe slika Naoda Zorića u Galeriji “Velimir A. Leković”

U nastavku likovnog programa „Barskog ljetopisa“, u srijedu, 18. jula u Galeriji „Velimir A. Leković“, u 21h, biće otvorena samostalna izložba slika crnogorskog autora Naoda Zorića. Izložbu će otvoriti dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog segmenta festivala.

Naod Zorić je rođen 1968. godine u selu Đurđevića Tara u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju – odsjek Slikarstvo – završio je 1993. godine, u klasi profesora Dragana Karadžića. Godine 1995. završio je postdiplomske studije, na istom odsjeku, u Beogradu, kod prof. Radomira Reljića. Član je ULUCG. Slike i crteži mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Do sada je realizovao studijska putovanja u Francusku, Grčku, Izrael, Palestinu, Egipat, Tursku, Sloveniju. Učestvovao je na mnogim umjetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu i imao niz samostalnih izložbi u svim važnijim galerijama i umjetničkim centrima u našoj zemlji. Živi i radi u Kolašinu.

Riječ kritike:

„Gotovo teološko-pjesnička zanesenost arhetipskim slikama crnogorske mitsko-legendarne povjesnice, vremena autentične herojske religije, vjere i filozofije slobode, predstavlja esenciju umjetničko-filozofskog manifesta slikara Naoda Zorića. Te slike, koje žive u nama i bez nas samih, kao i rodni ambijent – Đurđevića Tara, topos sa ruba fantazije i stvarnosti, svakovrsnih misterija i tajni, istorijskih legendi i „muke od snova“, oblikovali su umjetničku svijest i savjest ovog autora, za koga je slikanje suštastveno mjesto njegovog života, oblik molitve.“

Niko Martinović