Otvaranje izložbe slika Jakše Ćalasana u Dvorcu 16. novembra

Samostalna izložba slika Baranina Jakše Ćalasana biće otvorena u četvrtak, 16. novembra u Dvorcu kralja Nikole, u okviru zimske scene Barskog ljetopisa. Njome će biti započet i likovni dio festivalskog programa. Izložbu će u 19h, otvoriti istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa zimske scene, dr Anastazija Miranović, a postavka će u sali Dvorca moći da se obiđe u narednih mjesec dana.

Jakša Ćalasan (1979) je završio Akademiju likovnih umetnosti  u Novom Sadu,  u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija, na odsjeku za grafiku. Do sada je imao veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, Srbije, ali i u Italiji. Neke od važnijih grupnih izložbi na kojima je učestvovao su: Novembarski salon vizuelnih umjetnosti (Cetinje, 2012. i 2014), International Colony (Varese, Italija, 2011), Barski likovni umjetnici (Nirnberg, Njemačka, 2008), Perspektive V u Remontu  (Beograd, Srbija, 2007), Oktobarski salon (KC „Kovin“, Srbija, 2006), Majska izložba grafike Beogradskog kruga (2006), Izložba XIII Bijenala studentske grafike SCG(Beograd, Srbija, 2006), Art klinika (Novi Sad, Srbija, 2006) i dr. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, kao što su: Nagrada za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, Nagrade za grafiku i crtež Art Klinike „Perspektive“. Živi i radi u Baru.

Riječ kritike

„Jakšina djela su svakodnevne lične, intimne zabilješke o duhovnim borbama, rastu, nadi, tjeskobi, preživljavanju, dokolici, ravnodušnosti, egzibicionizmu, skromnosti i o svim onim titrajima ljudskog duha i duše što se manifestuju u krajnje običnim svakodnevnim prizorima. Ne možemo se samoogledati u njima i tako pokušati da uhvatimo nit igre. Plodovi duha nisu samo puki otisak svakodnevnice, već ova djela nose sobom život, veličaju ga i slave traganje za smislom, za istinom, za igrom. Jakša nekad intuitivno, a češće svjesno, svojim djelom poziva i opominje na budnost, promjenu, iskrenost, na neotuđenost, na vrijednosti duha, no bez profanog moralisanja i osude. Slike kao misli opomene, kao intuitivni povici i smjernice, da se ostane blizak izvoru, da kad duša i intelekt odlutaju i sebe nadigraju, duh sve objedini i postavi na svoje mjesto“.
Ivana Stanić, akademski grafičar