Opera gala premijerno 23. juna na platou ispred Dvorca – nastup zvijezda operskih scena

Zvijezde operskih scena nastupiće u Baru u subotu, 23. juna na platou ispred Dvorca, sa početkom u 22h. Biće to premijerni nastup nekih od uspješnijih imena operskog pjevanja sa evropskih i svjetskih scena. Ulaz n”Opera gala” je slobodan. 

Federica Vitali, sopran; Remus Alazaroaie, tenor; Florin Estefan, bariton;
Elisa Montipo – klavir; 

FEDERIKA VITALI, SOPRAN

Federika Vitali je premijerno nastupila kao Amalija u Verdijevim „Razbojnicima“ na Verdijevom festivalu u Parmi i Busetu, u režiji Lea Muskata, a pod dirigentskom palicom Simona Krečića. U proljeće 2016. je pjevala Muzetu u „Boemi“ za AsLiCo u Komu, Sondriju, Bergamu i Rimu, dok je u avgustu premijerno nastupila u ulozi Mikaele u „Karmenu“ na „Munot tvrđava festivalu“ u Šafhauzenu, u Švajcarskoj. Godine 2015. je premijerno nastupila u ulozi Violete u „Travijati“ u Teatru „Filodramatići“ u Milanu, i te iste godine je igrala Mimi u „Boemi“. Stvorila je ulogu Malvi u svjetskoj premijeri „Božanstvene komedije“ Oskara Vinera Luisa Bakalova u Auditorijumu „Verdi“ u Milanu, pod dirigentskom palicom kompozitora. Godine 2010. je premijerno nastupala kao Klarina u Rosinijevom „Svadbenom ugovoru“, zatim kao Serpina u Pergolezijevoj „Služavci gospodarici“, Adinu u Donizetijevom „Ljubavnom napitku“, muzetu u „Boemi“, u Mocartovoj „Krunidbenoj misi“ i „Rekvijemu“, i na evropskoj premijeri Gomesove „Missa Brevis“. Njen repertoar sadrži neke od vodećih uloga za sopran, uključujući „Travijatu“, „Boemi“, „Razbojnike“, „Turandot“ (Lju), „Lastavicu“, „Pajaci“, „Don Đovani“ (Dona Ana), „Tako čine sve“, „Karmen“, „Ljubavni napitak“, Mocartov „Rekvijem“, Verdijev „Rekvijem“. Osvojila je brojne nagrade.

REMUS ALAZAROAIE, TENOR

Remus Alazaroaie je rođen 1980. godine u Temišvaru. Počeo je pjevati sa pet godina. Prva četiri razreda završio je u opštoj školi u Temišvaru, a od petog razreda paralelno se upisuje u srednju muzičku školu, na odsjeku za obou. Od tada je učestvovao na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima na kojima je osvajao prva mjesta. Učestvovao je i na operskom takmičenju tenora u Lugoj, nakon čega se trajno oprjedeljuje za vokalnu muziku na koju se sve više i uspješnije fokusira. Do sada je učestvovao je u brojnim operskim predstavama i osvajao brojne nagrade u toj oblasti.

FLORIN ESTEFAN, BARITON

Rumunski bariton Florin Estefan je studirao na Univerzitetu muzike u Oradei pod vođstvom profesora Aleksandru Farkasa i Georga Mogosana. Već tokom druge godine studija je odabran kao solista Rumunske nacionalne opere u Klužu, gdje je nastupao četiri godine u raznim Mocartovim ulogama, kao što su Don Đovani, Grof u „Figarovoj ženidbi“, Guljelmo u „Tako čine sve“ i drugim glavnim ulogama, među kojima Enriko u Donicetijevoj „Lućia od Lamermura“. Diplomirao je 2007. godine na Internacionalnoj akademiji glasa u Kardifu. Osvojio je prvu nagradu na Lirskom takmičenju „Hariclea Darclee“ i specijalnu nagradu na takmičenju „Toti dal Monte“ u Italiji. Godine 2014. je pjevao u ulogama Germonta u „Travijati“ u Teatru operi u Marseju (Francuska), i u Iasi, rumunskoj nacionalnoj operi, Volframa u Vagnerovom „Tanhojzeru“ u Nacionalnoj operi u Klužu, Silvija u Leonkavalijevim „Pajacima“, Šarplesa u Pućinijevoj „Madam Baterflaj“, Belkora u Donizetijevom „Ljubavnom napitku“ i Onjegina u Čajkovskovom „Evgeniju Onjeginu“ u Nacionalnoj operi u Bukureštu. U Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru je pjevao Renata u Verdijevom „Balu pod maskama“. Godine 2013. je nastupio kao Rodrigo u Verdijevom „Don Karlosu“, Ukleti Holanđanin u Vagnerovom „Holađaninu lutalici“, Ping u Pućinijevoj „Turandot“ u Nacionalnoj operi u Klužu. U Bergenu u Norveškoj je pjevao Germonta u Verdijevoj „Travijati“. Koncertno je pjevao ulogu Nabuka u Verijevom „Nabuku“ sa Mures filharmonijom u Rumuniji. U posljednje vrijeme je nastupao kao Mikele u Pućinijevom „Plaštu“ u Nacionalnoj operi u Klužu. U martu 2015. godine je nastupao u Teatru Operi u Masiju (Francuska) u Verdijevom „Balu pod maskama“, a 2016. je pjevao Germonta u „Travijati“ u Državnoj operi u Budimpešti.

 

ELISA MONTIPO – KLAVIR

Elisa Montipo je rođena 1984. godine. Diplomirala je sa najvišim odlikovanjima, na odsjeku za klavir, na Institutu za muziku „A. Peri u Reggio Emilia“, u klasi maestra Šarlote Lotgajter. Usavršavala se sa Eniom Pastorinom, Rikardom Risalitijem i Jerziom Godziszevskim, zahvaljujući stipendiji koju je dobila na Visokoj muzičkoj akademiji u Bidgošcu (Poljska). Paralelno sa studijama na Konzervatorijumu, pohađala je kurseve za repeticiju. Još od početnih faza svoje karijete, aktivna je kao repetitor  u teatru „Comunale L. Pavarotti“ u Modeni, na festival „Puccini u Torre del Lago“, u pozorište „R. Valli u Reggio Emilia“, u okviru kojih je sarađivala sa pjevačima, rediteljima i dirigentima međunarodne slave.Takođe sarađuje sa Teatrom „Comunale“ iz Bolonje, kako za operu, tako i za simfonijske produkcije.Montipo je korepetitor za pjevačke nastupe Muzičkog instituta „Reggio Emilia“, gdje radi sa umjetnicima kao što su S. Ganassi, B. Pratico, M. Comparato itd.