Oleksij Molčanov, klavir

PROGRAM:

  • A. Mozart – Phantasie d-moll, KV 397
  • Rahmanjinov -Varijacije na Korelijevu temu, op. 42
  • Liszt – Sonate h-moll

Oleksij Molčanov rođen je 1961. godine u Novorosijsku u Rusiji. Srednju muzičku školu završio je u Kijevu u Ukrajini, u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je brojne nagrade kao pijanista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju „Lisenko“ u Lavovu, 1984. godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju realizovao je turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Orkestar Studio – dir. B. Schembri i V. Sirenko, Filharmonija Čerkasi – dir. A. Djačenko, Filharmonija Lviv – dir. R. Filipčuk, Filharmonija Dnjepropetrovsk – dir. J. Blinov, Filharmonija mladih Harkiv – dir. J. Janko). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu od 1988. do 1992. godine. Snimio je niz programa i koncerata za državne radio i televiziju u Ukrajini. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine, na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa violinistom G. Kabinim.

Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se solistički koncert na festivalu „Mokranjčevi dani“, 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa violinistom O. Jakovljevićem imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine, kao i nastup na festivalu „Nimus“. U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao solista je 1996. i 1997. godine otvarao sezone orkestra Niškoj filharmoniji (dir. A. Novicki i A. Vujić). Godine 2010. kao solista otvara sezonu orkestra Filharmoniji „Čerkasi“ (dir. A. Djačenko), a 2011. godine sezonu orkestra „Crnogorski gudači“ (dir. G. Krasko).

Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno je nastavio nastupajući na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario je veliki broj projekata. Nastupao je na festivalima „Mokranjčevi dani“, „Nimus“, „A Tempo“, „KotorArt“, „Montenegro music fest“, „Barski ljetopis“, „Espressivo“, „Nei suoni dei luoghi“, „Budva Grad teatar“. Aktivni je učesnik projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa“. Trenutno ima status       vanrednog profesora i mentora na Muzičkoj akademiji na Cetinju.