Odluka žirija o nagradama u takmičarskoj selekciji pozorišnog programa 32. “Ljetopisa”

Žiri u sastavu Vesna Vujošević Labović, glumica, Dragana Tripković, dramaturg i Zoran Rakočević, reditelj, donio je odluku o nagradama za umjetnička ostvarenja u takmičarskoj selekciji pozorišnog programa 32. Barskog ljetopisa:

 

Najbolja predstava u cjelini „Naše nasilje vaše nasilje“, autorski projekat – Oliver Frljić- Za potpuni umjetnički sinkretizam koji direktnim sredstvima i surovom istinom političke teze koju zastupa, ogoljava aktuelne desničarske struje u Evropi. Ova predstava šokira gledaoca ne samo neposrednošću, već provociranjem nemira u bilo kom građaninu, koji živi u zabludi svog navodnog demokratskog i civilizatorskog ambijenta i blagostanja. Predstava navodi na osjećaj krivice koji je katarzičan, razarajući i bolno istinit, te nas vraća u stanje duboke ljudske zapitanosti i profetski sugeriše na preokret u odnosima snaga svjetske moći.

 

Najbolje glumačko ostvarenje – Jovana Belović za ulogu Male u predstavi „Balava“- Glumica Jovana Belović osobenim osjećajem za unutarnju radnju i emociju donosi donosi na scenu karaktersitičan pozorišni lik, konkretan i realističan u glumačkoj ekspresiji. Lik Male, iz naizgled drugog plana, otkriva čitav spektar dubokih osjećanja, koja blokiraju mogućnost bilo kakvog iskoraka iz nezdrave i turobne atmosfere porodice u kojoj su četiri žene.

 

Najbolja kolektivna igra – Pavle Prelević, Jelena Laban, Stevan Vuković i Jelena Šestović za ansambl predstave „Kapital“-  Imajući u vidu sve potencijale koje nosi energična mladalačka podjela tumačeći jednu obeshrabrenu generaciju,  u komadu koji obrađuje teze iz djela neprevaziđenog političkog značaja, ali i fantastičnu zamisao njegove teatarske plodnosti u adaptaciji, ansambl predstave funkcioniše kao perpetum mobile anagažovanog pozorišnog izraza reditelja Andraša Urbana. Glumački kolektiv zavređuje nagradu i zbog iskazane hrabrosti da lični stav postane dio šireg idejnog plana koji analizira kapital, vjerovatno najveći istorijski fenomen savremenog doba.