Odigrana “Penelopijada” u režiji Dragane Varagić, na sceni u Starom Baru

Amfiteatar u Starom Baru sinoć je bio ispunjen publikom koja je došla na predstavu „Penelopijada“ u režiji Dragane Varagić, a koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April Production Toronto.

„Sveženska“ ekipa koja je tumačila uloge u predstavi, a bila u sastavu: Dubravka Drakić, Tanja Bošković , Gorana Marković, Branka Femić, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Smiljana Martinović, Jelena Simić i Vesna Vujošević Labović, svojim dvočasovnim igranjem sinoć je poslala snažne poruke kroz priču o Penelopi kakvu nemamo često priliku da gledamo. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju događaja iz Odiseje, ovoga puta sa aspekta kompleksne priče koja se razlikuje od Homerovih objašnjenja. Otklon od nje pravi se Penelopinim pripovijedanjem na sceni kojim ima potrebu da kaže istinu „te da razgradi kako Homerov mit o „vjernoj Penelopi“, tako i kulturološki mit o ženi koja je ili smjerna i pokorna domaćica, ili neuhvatljiva, fatalna zavodnica.“ Iako je riječ o epohi, ova predstava sasvim je referencijalna u odnosu na današnje vrijeme, jer, kako je kazala Dubravka Dragić, koja je tumačila glavnu ulogu, Penelopa i danas ima mnogo.

„Vjerujem da tek dolazi vrijeme da se pričaju priče o malim ljudima, koji žive živote na jedan vrlo zanimljiv način, a to i jeste izazov pozorišta – da prati ono što jeste čovjek danas – čovjek sadašnjice…da li su to Penelope na ovaj ili onaj način ili žene koje tretiraju svoje učestvovanje u bračnim odnosim kao što nešto što je svjesno ili nesvjesno ili  se ne bore za svoje mjesto. To su neke vječite teme, od Penelope do danas. U tom smislu, vjerujem da je priča i te kako aktuelna“, kazala je novinarima Dubravka Drakić.

Ovaj komad rađen je po dramatizaciji Margaret Atvud, kanadske pjesnikinje, spisateljice, književne kritičarke i esejistkinje. Dragana Varagić na scenu ga je postavila kombinujući žanrovski različite izraze – antičku dramu (narator i hor), ali i elemente mjuzikla, kabarea i monodrame, primijetila je kritika. Sve to ostavilo je lijep dojam na publiku, koja je zadovoljna napustila Stari Grad, komentarišući snagu ove priče, ali i pokazano umijeće glumačkog sastava. Tanja Bošković je, nakon predstave, podijelila svoje utiske o nastupu pred barskom publikom, ali i o svojim dolascima u Crnu Goru.

„Crnu Goru volim. Ja se ovde osećam zaista kao domaćin, da ne kažem kao domaćica i potpuno sam mirna i prihvaćena. Nikada se nisam ni osećala kao gost. To je moja zemlja, možete da prihvatite hiljadu granica u mojoj duši“, bila je iskrena Tanja Bošković.

Predstava „Penelopijada“ jedna je od predstava koje ulaze u takmičarski dio Festivala, na čijem će kraju žiri u sastavu Jelena Milošević, Branko Ilić i Danilo Marunović odlučivati o najboljoj muškoj i ženskoj ulozi i najboljem komadu.