Obradovic – Tixier duo nastupio na sceni starobarskog amfiteatra

Muzički program 35. Barskog ljetopisa nastavljen je u srijedu, 10. avgusta koncertom Obradovic – Tixier dua, hrvatsko- francuskog duo projekta, na sceni starobarskog amfiteatra.

Sastav koji čine Lada Obradović, džez bubnjarka i David Tixier, pijanista izveli su jednoipočasovni repertoar autorskih kompozicija koje predstavljaju spoj novog svježeg akustičnog zvuka, elektronike, teksta, poliritama i nemalog broja lupova.

Obradović i Tixier su se, nakon školovanja na evropskim džez akademijama u Gracu i Lozani, našli zajedno na Univerzitetu u švajcarskom Bernu gdje su usavršavali svoja znanja i odlučili nastupati skupa, a njihov duo projekat bio je nagrađen na brojnim takmičenjima.

Njihove kompozicije podtsknute su svakodnevnim, ličnim stvarima i uglavnom predstavljaju muzički izraz njihovih intimnih doživljaja svijeta oko sebe. Koncert na Barskom ljetopisu započeli su numerom As it werent enough, koja je, kako su istakli, nastala u martu 2020. godine, u vrijeme covid pandemije, lockdown-a i velikog zemljotresa koji se dogodio u Zagrebu.

„Način komponiranja nije kao u nekim bendovima. Kad smo studirali morali smo pristupiti tome kao domaćem zadatku. Način na koji mi sada pristupamo tome je kroz neku emociju, neku priču. Ako nema toga, onda ćutimo i nećemo komponirat“, kazala je Obradović.

Prema njenim riječima, iza muzike koju stvaraju postoji kompleksna ritmička struktura, ali pokušavaju melodije zadržati pristupačnima i pjevljivim.

„Kada nas ljudi slušaju, pogotovo oni koji nemaju neko šire znanje o tome, kažu ‘Kako vam je jednostavna ta muzika’, ali zapravo iza toga ima dosta kompleksnosti. Mi pokušavamo prezentovati taj jedan jednostavan dio publici koja nužno ne želi analizirati džez muziku“, rekla je ova nesvakidašnja umjetnica.

Duo projekat Obradovic – Tixier, i pored nekih drugih sastava u kojima učestvuju ovo dvoje umjetnika, ipak plijeni najviše pažnje publike što je bilo jasno i na sinoćnjem koncertu.

„Publika reaguje jako pozitivno, što je i jedna od stvari koja nas tjera dalje. Džez muziku generalno sluša manji broj ljudi, tako da imamo manju publiku, ali to je ona publiku koja nas prati već duži niz godina“, kazala je Obradović.

Lada se bavi i dobrotvornim radom, a 2018. godine je pokrenula humanitarni projekat uz pomoć svojih dizajniranih cipela „StartAs You Are“. Prema njenom mišljenju, humanitarni rad je težak, ali izuzetno značajan.

„Puno truda, ali mali odziv ljudi.. Mada, ima i dalje onih koji pomažu u tome svemu. Ja se nadam da će se sada to više aktivirati, jer u prethodnih par godina je zbog krize i covida-a to nekako stalo. Zadnjih godinu dana sam pokrenula akciju pomaganja napuštenih životinja u Hrvatskoj i Bosni. Uspjeli smo nekako pogurati sve to. Bilo je dosta udomljavanja u i Francuskoj, što je dobro prihvaćeno pa se nadam da će se u tom smjeru nastaviti“, istakla je ona nakon koncerta.