Novi koncept Ljetopisa povodom velikog jubileja

Festival Barski ljetopis ove godine slavi važni jubilej – trideset godina postojanja. U čast toga, čelnici Opštine Bar i Kulturnog centra su odlučili da najvažniju kulturnu manifestaciju barskog ljeta osvježe i učine konkurentnom ne samo drugim crnogorskim, već i regionalnim ljetnjim festivalima. S tim na umu, osmišljena je nova uređivačka politika, koja nije usmjerena samo na Barane i turiste barske opštine, već ima za cilj da privuče širu publiku, kako već godinama čine drugi ljetnji festivali u zemlji i regionu.

Intenzivne aktivnosti na organizaciji tridesetog izdanja počele su krajem septembra. Okupljen je tim profesionalaca koji su ostvareni u različitim umjetničkim profesijama, u cilju kvalitativnog iskoraka na planu osavremenjivanja gradske politike u oblasti kulture i promocije Opštine Bar.

Program Festivala se dijeli na dva samostalna segmenta: Večernju scenu i Prateći program. Večernja scena sadrži sve dosadašnje segmente osim filmskog: pozorišni, književni, likovni i muzički. Prateći program sadrži pozorišni, književni, likovni, muzički i multimedijalni segment. Festival se finansira iz opštinskog budžeta, kroz konkurse, koprodukcije, saradnje i sponzorstva.

Festival ove godine traje od 16. juna do 20. avgusta, čime je biti obuhvaćen ključni dio turističke sezone. Zakazano je 60 večernjih programa „A produkcije“, od čega 14 predstava, 18 koncerata klasične i džez muzike, 20 književnih večeri i 9 izložbi. Planirano je i preko 60 pratećih programa (16 dječijih i omladinskih predstava, 8 radionica lutkarstva, 8 plažnih radionica vajanja u pijesku, 16 plažnih likovnih radionica različitih sadržaja i radionica mozaika, 8 javnih čitanja poezije sa poznatim Baranima, radionica maski, 4 nastupa uličnog teatra sa maskama; 65 dana plažnih biblioteka na 3 lokacije istovremeno…). To znači da će Festival trajati 66 dana i sadržati preko 120 programa najviših umjetničkih standarda.

Ponedjeljkom se u večernjem programu predstavljaju crnogorski, a utorkom barski autori iz oblasti teatra, literature i klasične muzike; srijeda je dan za otvaranja izložbi, četvrtak za regionalna pozorišna gostovanja, subota za koncerte klasične muzike gostujućih autora, i nedjelja za literarni program gostujućih autora.

Zbog manifestacije Ljeto sa zvijezdama koju organizuje TO Bar, Ljetopis nema večernjih programa petkom, izuzev džez koncerta koji organizuje u saradnji sa TO Bar i kojim će biti najavljena saradnja Ljetopisa sa njujorškim Džez festivalom od 2018. godine i čuvene slovenačke predstave Pokojnik dolazi po svoju dragu, koja je zakazana za petak 7. jul, zbog tradicionalne manifestacije U ime crvene košulje, koja se u Starom Baru održavag svakog 6. jula.

Svi programi u okviru Ljetopisa besplatni su za publiku i posjetioce, osim pozorišnih komada, za koje se mogu kupiti pojedinačne ili sezonska karta. Informacije o prodaji karata i lokacijama svih dešavanja možete pogledati na stranici sajta Ulaznice i lokacije.