Novembarski program zimske scena Barskog ljetopisa bogat i raznovrstan

Novembar na zimskoj sceni Barskog ljetopisa obilježiće prepoznatljiva imena iz svijeta pozorišnog, književnog, muzičkog i likovnog stvaralaštva. Kako je i najavljeno, po principu rotacije održavaće se različiti programi i to svakog četvrtka u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 19h. Svi programi su besplatni, osim pozorišne predstave za koju se kupuje karte po cijeni 5 eura. Kupovinu ili rezervaciju biće moguće obaviti nedjelju dana uoči zakazanog termina igranja i to na biletarnici u Dvorcu ili pozivom na broj telefona: 068/278-760

09. novembar: poetsko-dramski program „Noć skuplja vijeka“

„Noć skuplja vijeka“ je poetsko-dramaturški program, osmišljen kao poetski teatar u kome dominira interpretiranje lirske poezije nastale na prostoru Crne Gore, u periodu od 15. do 21. vijeka („Noć skuplja vijeka“, „Kari Šabanovi“, „Pisma s Grahovca“…), ali i muzičkih obrada poznatih crnogorskih pjesama kao što su: „Još ne sviće rujna zora“, „Bejturane jado“, „Sejdefa“ i dr. U programu učestvuju: Slobodan Marunović – glumac, Mila Nikić – vokalna solistkinja i Rade Amanović, koji svira na gitari.

16. novembar: izložba slika Jakše Ćalasana

Jakša Ćalasan (1979) je završio Akademiju likovnih umetnosti  u Novom Sadu,  u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija, na odsjeku za grafiku. Do  sada je imao veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, Srbije, ali i u Italiji. Neke od važnijih grupnih izložbi na kojima je učestvovao su: Novembarski salon vizuelnih umjetnosti (Cetinje, 2012. i 2014), International Colony (Varese, Italija, 2011), Barski likovni umjetnici(Nirnberg, Njemačka, 2008), Perspektive V u Remontu  (Beograd, Srbija, 2007), Oktobarski salon (KC „Kovin“, Srbija, 2006), Majska izložba grafike Beogradskog kruga (2006), Izložba XIII Bijenala studentske grafike SCG(Beograd, Srbija, 2006), Art klinika (Novi Sad, Srbija, 2006) i dr. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, kao što su: Nagrada za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, Nagrade za grafiku i crtež Art Klinike„Perspektive“. Živi i radi u Baru…

23. novembar: predstava „Dok nas smrt ne razdvoji“

Dok nas smrt ne razdvoji, autorke Mire Furlan je istinito ispletena porodična drama koja se dešava sedamdesetih godina u jednom zagrebačkom stanu, između četiri lika. Osovinu radnje grade dve bolesne žene, Ljubić i njena ćerka Blanka, prikovane za krevet i bez mogućnosti da vide jedna drugu. U događaje su uključeni i Blankin prečesto odsutni suprug Martin, kao i njihova ćerka Mina, a ta glavna porodična nit drame aktivira teme suočavanja sa bolešću i propadanjem tela, krivice i preljube, paljenja nade kroz sećanja. Ova porodično-lična pitanja prepliću se sa društveno-političkom materijom – Furlanova otvara i teme tragičnih posledica naših istorijskih zabluda, političke isključivosti i zaslepljujuće moći ideologija. U predstavi koju je režirao Miki Manojović, igraju: Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović i Jovana Gavrilović.

30. novembar: koncert Šule Jovović kvarteta

Šule Jovović kvartet koji sačinjavaju uspješni džez muzičari Sara Jovović (klavir), Milivoje Pićurić (kontrabas), Martin Đorđević (bubnjevi) i Milorad Šule Jovović (gitara), poznat je po repertoaru koji obuhvata džez standarde i obrade crnogorskih numera u džez maniru.