Novembar u znaku književnosti i crnogorskih umjetnika

Prvi mjesec drugog izdanja zimske scene „Ljetopisa“ obuhvatiće sedam programa iz domena pozorišne, likovne, književne i muzičke umjetnosti koji će se, kako je ranije najavljeno, održavati jednom nedeljno, odnosno „Četvrtkom u Baru“.

Zimska scena će biti otvorena predstavom „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića, čije je igranje zakazano za ponedjeljak, 29. oktobar u sali Doma kulture, sa početkom u 20h. U formi lažnog dokumentarca, „Jami distrikt“ problematizuje pitanje nacije i nacionalnih država u hi-tech svijetu 21. vijeka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je oduvijek bio tu? Uloge u predstavi tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković, Vanja Nenadić i Danica Grubački. Karte su, po cijeni od 5 eura, u prodaji svakog dana u periodu od 17h do 20h u Dvorcu kralja Nikole dok se na dan igranja predstave, u istom terminu, mogu kupiti na biletarnici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“. Ulaznice je moguće rezervisati pozivom na broj 068/278-760.

 

Već prvog četvrtka u mjesecu, tačnije 01. novembra, ljubitelji poezije će biti u prilici da u Dvorcu kralja Nikole prisustvuju promociji pedeset godina stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva, poznatog barskog pjesnika, esejiste i književnog kritičara. Timotijev je, od davne 1968. godine do sada, objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama.  Moderator programa je Gordana Leković.

 

Prvi koncert ovogodišnje zimske scene posvećen je mladim gitaristima Muzičke akademije sa Cetinja u klasi profesora Danijela Cerovića koji će, 08. novembra, nastupiti u Dvorcu kralja Nikole. U programu koji počinje u 20h učestvuju Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Vuk Sandić i Stefan Kostić.

 

Program se nastavlja 15. novembra, kada će u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20h, biti održana promocija knjige „Bilder eines Dichters“ Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara koji živi i stvara u Kelnu. Na promociji će, pored autora, govoriti mr Radoje Femić i Milan Vujović.

 

 

22. novembra, u susret Danu Opštine Bar, na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ biće upriličena dva programa. Najprije će u Dvorcu kralja Nikole u 19h biti otvorena izložba umjetničkih radova četrnaest crnogorskih likovnih umjetnika, akademika CANU. Ovu izložbu festival “Barski ljetopis” organizuje u saradnji sa CANU i Narodnim muzejom Crne Gore.

Nakon toga, na istom mjestu u 20h, održaće se promocija monografije „Barskog ljetopisa“ nazvana „Prvih 30 godina“ koja je pripremljena u čast jubilarnog Festivala održanog prošle godine. Monografija je koncipirana tako da adekvatno i sveobuhvatno isprati ključne segmente života Ljetopisa podijeljenog u književni, pozorišni, likovni, muzički program i takozvanu “alternativnu scenu”. Užu redakciju za pripremu publikacije čine Anastazija Miranović, koja je ujedno glavna i odgovorna urednica, Ksenija Popović i Milun Lutovac. Ostali članovi su Milan Vujović, Dragiša Simović, Vladimir Domazetović i Željko Milović.

 

Samu završnicu mjeseca, tj. 29. novembar obilježiće koncert klasične muzike. U Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h, nastupiće Ljubiša Jovanović, jedan od najeminentnijih flautista u regionu i Oleksij Molčanov, poznati ukrajinski pijanista koji živi i radi u Crnoj Gori.

 

Podsjećamo da programe „Barskog ljetopisa“ bira selektorski tim koji čine: Boris Mišković za pozorišni program, Bojan Suđić za međunarodnu muzičku scenu, Aleksandra Vojvodić Jovović za crnogorsku muzičku scenu, Anastazija Miranović za likovni i Milun Lutovac za književni program.