Nikola Nikolić promoviše zbirku priča “Atakama” na platou ispred Dvorca kralja Nikole

Kako je nedjelja uvijek rezervisana mahom za književni program, 23. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole svoju promociju imaće afirmisani, crnogorski autor mlađe generacije, Nikola Nikolić. On će, kroz razgovor sa moderatorkom večeri Jelenom Krsmanović, promovisati svoju aktuelnu zbirku priča  “Atakama”. 

Nikola Nikolić je književnik mlađe generacije i jedan od prepoznatljivih novih glasova savremene crnogorske proze. Rođen je 1989. godine u Podgorici, gdje je završio Fakultet političkih nauka diplomiravši na temi iz Istorije diplomatije. Živi u Podgorici i bavi se pisanjem  književnih prikaza za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti.

Na novoj crnogorskoj književnoj sceni, ovaj mladi pisac zauzima posebno mjesto. Potpisuje se kao autor nekoliko knjiga romana i kratkih priča, kao i brojnih eseja. Do sada je objavio dva zapažena romana: Čvor (Studio Mouse, 2011) i Meandar (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča Atakama(Nova knjiga, 2016), za koju kritičari tvrde da je djelo izuzetno vizuelno i snažno rezonantno. Riječ je o knjizi sastavljenoj od petnaest priča u kojima su prikazane razne pojave savremenog društva – od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, pa do totalitarizma i sudara različitih kultura. Priče i prikaze objavljuje u crnogorskim i regionalnim književnim časopisima. Njegova prozna djela prevođena su na albanski jezik. Takođe je kourednik knjige naslovljene Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka (Centar za iseljenike, 2013).