Nikola Nikolić na Ljetopisu: „Imam ideje za naredna dva romana“

Nikola Nikolić, afirmisani crnogorski autor, promovisao je sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole svoju zbirku priča „Atakama“ koja je iz štampe izašla minule 2016. godine u izdanju „Nove knjige“ iz Podgorice. Tematsko-idejna okosnica, poetika i umjetnička vrijednost ovog štiva prikazani su kroz razgovor sa moderatorkom večeri, profesoricom književnosti, urednikom i lektorom u pomenutoj izdavačkoj kući, Jelenom Krsmanović.

„Atakama“ je knjiga sastavljena od 15 kraćih i dužih priča, koje se bave raznim pojavama savremenog društva – od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, pa do totalitarizma i sudara različitih kultura. Na promociji je zaključeno da su one, pored univerzalnih vidika koje otvaraju, povezive i sa onim što predstavlja kontekst konkretno crnogorskog društva. Nakon promocije, Nikola je novinarima objasnio na koji je način sve to idejno i motivski uvezano sa samim nazivom zbirke, koji predstavlja ime pustinje u Čileu.

„Može se prepoznati da su priče uglavnom vezane za crnogorski milje, makar po ovdašnjim imenima. Naravno, ima i drugačijih. Recimo, sama priča Atakama vezana je za tu čileansku pustinju čiji mi je naziv bio najupečatljiviji kao naslov za knjigu. To što u sebi ujedinjuje ta geografska cjelina, ta pustinja koja je jedno od najsuvljih mjesta na planeti, a istovremeno se na tu  posmatra svemir i traže novi oblici života, za mene  je bilo fascinantno. Na jednom se mjestu susrijeću krajnosti – život i smrt i  pošto generalno, po mom mišljenju, zbirka protiče u toj atmosferi, našao sam za adekvatan upravo takav naslov“, objasnio je Nikolić.

Iza ovog mladog autora su i dva zapažena romana Čvor (2011) i Meandar (2014), a nakon zbirke priče, planira još dva romana i pritom ima precizno određenu tematsko-idejnu osnovu  za oba.

„Ja nikad ne ulazim projektantski u to – e sad bi recimo trebalo da pišem ljubavni roman, sada porodični, nego jednostavno  kad shvatim koja je ideja trenutno najjača i najbolja, koju je najzahvalnije što prije uvrstiti u knjigu, ona dobija prednost. Dešava mi se da, kad završavam sa pisanjem, kad vidim da su to završne konture, imam potrebu da smišljam, kao u nekoj groznici šta je to sljedeće, jer donekle se stvarno plašim tog momenta kad se budem potpuno odmorio od odjeka prethodne knjige, da će da mi se desi da kažem sebi – čekaj, šta bi ti sada mogao da pišeš. E tu bi morao nastupiti taj konstruktivizam. A ja imam sreću da već za naredna dva romana imam, po mom mišljenju, dobre ideje“, otkrio je autor.

Nikola Nikolić je crnogorski autor mlađe generacije, koji sa tog stanovišta smatra da je donekle dobra pojava čak i skribomanija, koja je evidentna kod nas posebno u krugu „mlađih autora“, jer će neminovno nastupiti  neka vrsta prirodne selekcije, a što je više materijala, kaže Nikolić, veća je šansa da se izdvoji nešto dobro. Njegova promocija na Barskom ljetopisu bilo je dio selekcije  književnog programa Večernje scene, Mile Čordašević.