Neobično sazvučje klavira i harmonike u interpretaciji Duo Accordiana na Ljetopisu

Duo accordiano koji čine Bojana Antović (klavir) i Julien Paillard (harmonika) u subotu su u Dvorcu kralja Nikole, u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa održali uspješan koncert koji je bio prilika za predstavljanje neobičnog spoja ova dva instrumenta barskoj publici, ali i promociju njihovog najnovijeg albuma.

Duo Accordiano predstavlja jedinstven i originalan spoj dva višeglasna i po konstrukciji različita instrumenta – klavira i harmonike. Od svog nastanka, 2013. godine u Švajcarskoj, ovaj dvojac originalnošću i virtuoznošću izaziva nepodijeljeno pozitivne kritike gdje god da nastupa širom svijeta. Repertoar ovog dua čine kompozicije različitih epoha počev od baroka pa sve do savremene muzike. Ipak, iza svake izvedene kompozicije stoji mnogo rada, budući da namjenski stvaran repertoar za klavir i harmoniku zapravo ne postoji.

„Ja se sa Žilijanom znam deset godina. Dugo nam je trebalo da spojimo ova dva instrumenta. Bilo je teško na početku jer smo shvatili da je u pitanju repertoar koji prosto ne postoji za ovaj sastav. Onda smo se, naravno, dali u akciju aranžiranja i transkribovanja mnogih orkestarskih kompozicija i to je dovelo do toga da sviramo četiri godine veoma aktivno i da imamo već dva albuma“, kazala je Bojana.

Nakon izdavanja albuma prvijenca pod nazivom Impressions nouvelles, 2015. godine, uslijedilo je i izdavanje drugog. Promovisani album posvećen je slavnoj francuskoj „Šestorci”, na čijim se djelima temelji dobar dio muzičkog programa dvojca Antović – Paillard.

„Sam naziv diska je veoma interesantan. Zove se „Omaž svježini“. To je baš ono što donosimo publici – nešto svježe, nešto novo, što još uvijek nismo čuli. Harmonika i klavir će to večeras da dokažu kroz francuske kompozitore i Astora Pjacolu“, istakla je pijanistkinja.

Bojana Antović je rođena 1988. godine u Kotoru. Već sa tri godine se interesovala za klavir i u svom rodnom gradu uspješno završila nižu muzičku školu. Školovanje je nastavila u Beogradu, a 2006. godine primljena je na Visoku školu umjetnosti u Bernu u klasi profesora Aleksandra Madžara. U klasi profesora Homera Frančeša na Visokoj skoli umjetnosti u Cirihu, 2011. godine stiče zvanje pedagoga sa najvišim ocjenama i time dobija nagradu – počast Zadužbine Werner i Berti Alter (Cirih). Dvije godine kasnije u istoimenoj školi dobila je i svoje drugo magistarsko zvanje Master in Performance.

Julien Paillard je rođen 1986. godine u Ženevi (Švajcarska). U sedmoj godini započeo je da istražuje različite muzičke svjetove na harmonici: od klasičnog do popularnog repertoara, od savremene muzike do džeza.  Paillard nastupa sirom Švajcarske, Francuske i Irske u različitim sastavima. Njegov talenat je podržan stipendijama Ženevske fondacije za omladinu i Friedl Wald fondacije iz Bazela. Predaje harmoniku na Ciriškom muzičkom konzervatorijumu.