“Ne stvaram poeziju po zadatku, ona je pitanje momenta”

Bilder eines Dichters“ ili „Slike pesnika“ naziv je posljednje zbirke poezije barskog autora Igora Remsa, koja je promovisana u četvrtak 15. novembra u Dvorcu kralja Nikole. O novoizdatoj zbirci su, pored autora, govorili Milan Vujović, novinar i mr Radoje Femić.

Igor Rems je afirmisani pjesnik i slikar koji svojom posljednjom zbirkom objedinjuje ove dvije vrste umjetnosti u harmonično jedinstvo riječi i slike. Međutim, kako sam autor ističe, sebe osjeća više kao pjesnika nego kao slikara.

Poezija i slikarstvo se, u mom slučaju, razvijaju potpuno nezavisno. Slikarstvo u kojem uživam zapravo je neka vrsta dobrog odmora od poezije, rekao je Rems.

Njegovo stvaralaštvo razvija se nepredvidivo i bez jasnih ciljeva da se to događa.

Ja nisam pjesnik koji ima razrađeni plan niti stvaram poeziju po zadatku. To može da se desi večeras ovdje, zapravo može da se desi bilo gdje. Nekada pjesma nastane „u cugu“, nekad je potrebno da odleži i to ne samo jedan dan da prespava, nego i mjesec i godinu. Neke svoje pjesme sam završavao posle desetak godina. Sve je stvar inspiracije i jednog momenta u kojem stvarate, istakao je autor.

Mr Radoje Femić je, govoreći o Remsovom stvaralaštvu, rekao da „njegova najnovija pjesnička zbirka „Slike pesnika“ predstavlja manifestaciju već ranije ispoljene sklonosti sinkretičnom umjetničkom izražavanju koja sada postoji kao zaštitni poetički znak totalnog umjetnika – pjesnika i slikara Igora Remsa”.

Postupak sazrijevanja u prirodi odlikuje izražen erotski naboj u najširem mogućem semantičkom smislu. Poetski glas ne dočarava spoljašnje efekte transformacije posmatranih predmetnosti, već registruje pulsacije unutarnjeg života, što stvara neobično dinamičan spreg pjesničkih slika u odnosu na svijet koji, posmatran neumjetničkim okom, miruje, kazao je on.

Program Zimske scene „Barskog ljetopisa“ nastavlja se u četvrtak 22. novembra, kada će u susret Danu Opštine Bar, biti upriličena dva programa. Najprije će, u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 19h, biti otvorena izložba umjetničkih radova četrnaest crnogorskih likovnih umjetnika, akademika CANU. Ovu izložbu festival „Barski ljetopis“ organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i CANU. Sat vremena kasnije, u istom prostoru, biće održana promocija Monografije „Barskog ljetopisa“ pod nazivom „Prvih 30 godina“, koja je pripremljena u čast jubileja – 30 godina od ustanovljenja najveće smotre kulture i umjetnosti u gradu pod Rumijom.