Najveći violista današnjice Mihail Bereznjicki nastupa u okviru Večernje scene

Mihail Bereznjicki koji važi za jednog od najbriljantnijih violista današnjice biće gost Večernje scene 30. jubilarnog Barskog Ljetopisa u subotu, 08. jula, kada će održati koncert u Sali Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 22h. Bereznjicki će nastupiti u klavirskoj pratnji pijanistkinje Marije Popović.

Program:

  • Marais: Pet francuskih plesova
  • Schumann: Fantasticni komadi op. 79
  • Brahms: Sonata za violu i klavir op.120 br. 1

Mihail Bereznjicki je, prema mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima. Na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.  Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu. Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M. S. Glezarove i N. G. Beškine, a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M. S. Kopelmana, V. A. Berlinskog, D. V. Šebalina, A. G. Bahćieva i mnogih drugih. Zatim se upisuje na postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristeći nekad oba instrumenta na istom koncertu. Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike V. Bellini u Italiji, 1990. godine. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista L. Tertis, u Engleskoj (1997), a takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su na kojima nastupa su i Decembarske večeri na sjećanje  S. T. Rihtera i Moskovska jesen u Moskvi, Berliner Festwochen i Oleg Kagan Musikfest u Njemačkoj, Bath International Music Festival u Engleskoj.

Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N. Rota, M. Najman, R. Klark, Dž. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc, I. Gitlis. Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije i član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno nastupa po cijelom svijetu.

Marija Popović je rođena  1984. godine u Kotoru, gdje je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Marine Dulović, a zatim  srednju u klasi prof. Olge Borzenko. Školovanje je nastavila u Kijevu, na konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“, u klasi prof. Jurija Kota , u čijoj klasi je i diplomirala  2007. godine.  Postdiplomske studije (odsjek za kamernu muziku),  takođe u Kijevu, u klasi prof. Ije S. Carevich završila je 2010. godine.

Osvojila je preko trideset nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.
Nastupala je sa mnogim renomiranim umjetnicima u zemlji i inostranstvu, a kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrom iz Chernigova (Ukrajina). Usavršavala se na kursevima kod profesora Paula Gulde, Doriana Leljaka, Aleksandra Bondurjanskog i drugih. Bila je angažovana kao asistent prof. Ije S. Carevich na konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Kijevu a kasnije kao profesor klavira i kamerne muzike u srednjoj muzičkoj školi „Vida Matijan“ (Kotor) i srednjoj muzičkoj školi – Tivat, u periodu od 2010. do 2013. godine. U tom periodu njeni učenici su osvojili dvadesetak nagrada na državnim i medjunarodnim takmičenjima. Na svom repertoaru trenutno ima preko 30 programa kamerne muzike.