Muzička čarolija inspirisana tradicionalnim motivima Crne Gore u sazvučju klavira i gitare praćena pripovjetkom

„Crnogorska bajka“, multimedijalni, klavirsko – gitarski koncert, upotpunjen autorskim pripovjetkama premijerno je izveden u ponedjeljak, 22. avgusta na prepunom platou Dvorca kralja Nikole, u okviru bARS programa 35. Barskog ljetopisa.

Dvanaest autorskih kompozicija uobličenih naracijom koje potpisuje Veljko Ivanović, u njegovoj gitarskoj i izvedbi poznate crnogorske pijanistkinje Ane Vukazić ispraćeni su sa oduševljenem mnogobrojnih posjetilaca koji su gromoglasnim aplauzima pozdravili ovu svojevrsnu muzičku čaroliju.

Urednik programa bARS Željko Milović u uvodnoj riječi potencirao je da su Ana i Veljko „barska đeca, đeca Bara, iako su već odavno oformljene ličnosti, svako u svom svijetu muzike, dokaz da je Bar uvijek imao talentovane ljude i da ima što pokazati svijetu“.

Autor muzike i pripovjetke, inspirane etno i tradicionalnim motivima Crne Gore, Veljko Ivanović, istakao je da je cijela ideja o ovom projektu nekako „sama stigla“.

„Bavio sam se uglavnom rok i hevi muzikom, ali kako sam dostizao određene godine, a i živio u Beogradu, javljala se neka određena nostalgija koju sam ispoljio kroz ove kompozicije. Prva pjesma je i nastala u vozu Bar-Beograd.  Sve ove kompozicije i taj etno nešto su arhi u čovjeku i samo se javi“, kazao je Ivanović nakon koncerta.

Bog mora, San, Ratnički ples, Vilinska šuma, Vizantijske oči neke su od kompozicija koje su upotpunjene autorskom pripovjetkom, a kako ističe Ivanović, uvodna naracija se dogodila kao zajednička ideja ovo dvoje umjetnika u želji da numere dobiju neki okvir.

„Kada smo se usmjerili na tu ideju o pripovjeci, shvatio sam da zapravo ta priča postoji od starta jer su je i same kompozicije ispričale. Dok smo radili muziku, opisivali smo događaje i to nas je ponijelo“, rekao je on.

Ana Vukazić, profesor klavira i korepeticije u muzičkoj školi u Baru, aktivno koncertira kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Proces rada na ovom projektu, kako ističe, za nju kao klasičnog muzičara, bio je jako interesantan i nešto je na šta nije navikla.

„Mislim da je toliko toga čučalo u Veljku, pa sam željela da svu tu muziku uklopimo u pijanizam prije svega. Nadam se da smo uspjeli da nas cijela priča odvede u pijanističke, tj. klavirske momente i atmosferu s obzirom da nam je klavir, kao instrument, bio inspirancija i htjeli smo iskoristiti sve njegove tehničke i koloritne mogućnost“, rekla je Vukazić.

„Na ovom projektu smo radili jako dugo. Ta energija se akumulirala i prosto je to večeras eksplodiralo u tom emotivnom smislu“, dodala je ona komentarišući snažan naboj koji se osjećao tokom cijelog koncerta.

„Crnogorska bajka“, prema planovima Ivanovića i Vukazić, trebalo bi u budućnosti da dobije zahtjevnije i obimnije obrise.

„Malo ćemo osluškivati publiku, vidjećemo gdje će nas sve odvesti, na čemu treba dodatno raditi, poboljšati. U svakom slučaju, imamo velike planove s obzirom da je zamišljeno da cijeli projekat bude orkestarski, da ga prati hor“, rekla je Vukazić.

Ivanović, posljednjih godina usmjeren na muziku inspirisanu filmom i uopšte orkestrom, istakao je kako su kompozicije koje je stvarao u glavi bile nekako više za orkestar.

„Međutim, pošto smo na projektu radili Ana i ja, gledali smo da sve to ‘spakujemo’ u klavir. S jedne strane, ovo jeste zaokružena priča u malom, ali postoji iskra koja će vjerujemo, pokrenuti opsežniju priču. To je sada lakši dio posla, iako izgleda strašno – 50 ljudi na sceni… U proces, koji je večeras zaokružen premijerom, dali smo najviše energije“, zaključio je Ivanović.