Medunjanin: „Svoju dušu sam nahranila za narednih godinu dana“

Amira Medunjanin, sarajevska diva sevdaha i jedna od najboljih World music interpretatorki, održala je sinoć, na prepunoj Ljetnjoj pozornici doma kulture, koncert za pamćenje i publici Barskog ljetopisa priredila teško objašnjiv emotivni doživljaj.

U pratnji izvanrednih muzičara, Atille Aksoja na gitari, harmonikaša Antonia Vrbičkog i Riada Guzine na basu, tokom dvosatnog koncerta, Medunjanin je publiku povela na „sevdah šetnju“ izvodeći kompozicije poput Ajde Jano, Neću babo Aliju, Kad ja pođoh na Bembašu, Indexovih Žutih dunja, Azrine Ako znaš bilo što, ali i numere sa njenog poslednjeg albuma „For Her and Him” posvećenog Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić.

Osvajajući glasom, pjesmom i neposrednošću u komunikaciji sa publikom, Medunjanin je još jednom dokazala zbog čega je prati reputacija vrhunskog umjetnika, „balkanske Bili Holidej“ i činjenicu da svaki njen koncert predstavlja neprocjenjivo iskustvo i poseban, emocijama nabijen događaj.

Dijeleći utiske nakon njenog prvog nastupa na Ljetopisu i Baru uopšte, Amira je,prije svega, je istakla zadovoljstvo „dvostrukom srećom“, odnosno činjenicom da je konačno došla u Bar i pri tom imala i koncert.

„Predivno je bilo, iskrena da budem nisam se ovome nadala. Ovoliku ljubav nisam očekivala. Prštalo je sve. Momci su bili izvanredni. Rekla sam im sada u bekstejdžu da su najbolje svirali do sada. Ovo je neka nova ekipa sa kojom radim dvije godine. Imali smo more koncerata, ali večeras su, ono što bi mi muzičari rekli, pokidali“, kazala je ona.

„Zahvaljujući ljudima u publici, toliko pozitivne energije smo dobili, toliko smo duše nahranili. Ja sam svoju nahranila za narednih godinu dana. Od srca hvala Barskom ljetopisu koji nas je pozvao, svima u organizaciji, svim saradnicima. Jedva čekam da se vratim i nadam se da nećemo čekati dugo. Kompletna pozornica je fenomenalna, divan prostor, odličan zvuk što je nama muzičarima jako bitno“, rekla je Medunjanin osvrćući se na preporuke „neke moje raje koja je nekada živjela u Baru, a sada je u Americi, da posjetim Stari Bar, ne znam hoću li to uspjeti sjutra, ali eto ga još jedan razlog da dođemo ponovo“.

Jedinstvena umjetnica koja tokom svoje dvadesetogodišnje karijere neumorno čuva muzičko nasljeđe Balkana, ljubav prema tradiciji gaji od malih nogu. Odrastala je na kvalitetnoj muzici i novom valu kojem su, između ostalih, pripadali Miladin Šobić, Branislav Štulić, Idoli, Ekatarina Velika, ali i pank koji joj je „u srcu i duši i dan danas“.

„Sve se to smućkalo u meni, ali tradicija je nešto što je sveto, nešto što je naše, što je moje i na šta sam neizmjerno ponosna što imamo i mislim da smo po tome jedinstveni u svijetu.  To vam sa sigurnošću mogu reći s obzirom da sam zemaljsku kuglu fizički obišla dva puta i imala koncerte diljem svijeta, upoznavala raznorazne muzičke kulture i ono što obituje na Balkanu apsolutno je jedinstveno. Nije čudo što je jedno vrijeme, na toj World music sceni, muzika sa Balkana imala baš visoko mjesto i drži ga dan danas i zbog toga sam presretna i preponosna. Rame uz rame sa The Clash“, katala je Medunjanin.

Prilično neočekivano, Amira je za kraj koncerta, koji je publika nesebično nagrađivala aplauzima i stajaćim ovacijama, izabrala pjesmu Miladina Šobića,

„Meni je to najdraža, zbog stihova i to je bila neka B strana. Po njoj se zove album Umjesto gluposti. Ja jako volim taj tekst Ja sam nalik čistom zidu, ti si slika I ram, ja sam prazna tišina, ti najljepša muzika što znam. Druga najdraža njegova mi je Džemper za vinograd, pa onda sve ostale su mi najdraže. Oba ta albuma znam napamet i mislim da je on dar od Boga, definitivno nije sa ovog svijeta. Taj talenat teško da će se ponoviti“, kazala je Medunjanin.

Osvrćući se na repertoar i izbor kompozicija za koncerte, Amira je kazala da joj bitno da osjete „damar ljudi koji su došli“, šta je to što bi oni željeli čuti, ali u suštini izvode ono što ih ponese u trenutku.

„Upravo ono, Pjevaću ono što mi srce zna. Damir Imamović koji je  napisao tu pjesmu, stvarno je pogodio i kaže da je upravo pisao za mene. Za mene je muzika sloboda, apsolutna sloboda i ono što smo na bini to smo isto i pored bine, i kući. Ja sam isti čovjek, ista osoba. Kada bi mi neko rekao da moram to, to i to,  teško da bi to išlo. Čak i sa velikim simfonijskim orkestrima, filharmonijama, apsolutno na isti način radim i nevjerovatno kako se oni lako uklope u tu slobodu“, zaključila je kraljica sevdaha.

Koncertu je, pored 700 posjetilaca, prisustvovao i Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, koji nje krio svoje oduševljenje Amirinim nastupom.

„Ostao sam bez riječi. Želio sam nesšto tvitovati tokom koncerta, to je sada aktuelno. I jedino šta mi je prošlo kroz glavu da napišem je: Bar, suze, smijeh, sevdah i gospođa Medunjanin. Bilo je fantastično. Po reakcijama publike se vidjelo da je ovo prvi Amirin koncert, da je se barska publika uželjela i hvala joj za ovo divno veče. Hvala Barskom ljetopisu što je pozvao Amiru u naš grad i nadam se da je ovo samo jedan u nizu njenih koncerata i da će se ona bro vratiti“, istakao je Đurović.