Marunović: „Komad koji brutalno ismijava krajnje konsekvence liberalizma danas“

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Koza ili ko je Silvija“, u režiji Danila Marunovića odigrana je na sceni u Starom Baru u ponedjeljak, 30. jula. Ovaj originalni tekst američkog velikana moderne dramaturgije, Edvarda Olbija, u Marunovićevoj interpretaciji tumačili su glumci Marko Baćović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić i Marko Todorović.

„Koza ili ko je Silvija“ je kontroverzna priča o srednjovječnom, uspješnom njujorškom arhitekti Martinu Greju, koji je na vrhuncu svoje karijere i živi u skladnoj, liberalnoj porodici, sa suprugom i sedamnaestogodišnjim sinom, homoseksualcem. Zaplet nastaje u trenutku kada se otkrije činjenica da se Martin zaljubio i stupio u seksualni odnos sa kozom – Silvijom. Od tog trenutka, do samog kraja, pred šokiranim gledaocem niže se niz situacija porodične degradacije, spoznavanja ljudskih granica, preispitivanja kategorija ljubavi, morala, slobode i liberalnosti, spremnosti da se objasni, opravda ili osudi atipična društvena pojava. Predstava, dakle, sugeriše na pitanja kao što su: „Da li je zapadna civilizacija izvojevala sve velike bitke za slobodu? Jesmo li dosegli njene krajnje granice? Je li nam potrebna opšta redefinicija morala? Da li je liberalizam postao diktatura?“

Ovaj Olbijev komad na brutalan način ismijava ono što su krajnje konsekvence liberalizma danas u svijetu u smislu da postavlja jedno ozbiljno pitanje: Da li smo izvojevali sve velike bitke za slobodu i da li i dalje imamo prostora da se borimo za slobode, u ovom slučaju seksualne? Da li je liberalizam u toj svojoj diktatorskoj ideološkoj prirodi postao svoja suprotnost ili čak postao konzervativan. To je jedan paradoks, osobito zapadne civilizacije u kojoj je sve dozvoljeno. Olbi se upravo obračunava sa tim fenomenom, kazao je reditelj Marunović.

Predstava, čija je suština priče tragična jer prikazuje vrtoglavi sunovrat jedne skladne porodice i urušavanje dvije ostvarene i jedne ličnosti u formiranju, ima humoristične, pa čak i groteskne elemente. Komične situacije ostvaruju se kroz odnose, ali i vješto portretisanje glavnoj junaka, sa čijom se stvarnošću suočio glumac Marko Baćović.

Svog lika, Martina, ne pokušavam, tumačeći ga, niti da osuđujem, niti da pravdam. Prosto uronim u taj lik, koji je jako lijepo napisan. Čudan je ovo žanr – nešto između tragedije, porodične drame, komedije… Svega ima i sve mora da se osjeti i nađe adekvatna vrsta igre koju pisac nudi. Ako se to uspije, publika ulazi u jedan prilično čudan, neobičan svijet iz koga može da se „uleti“ u neko gađenje, ako se ne prikaže dobro. Ako je suviše komedija, postaje besmisleno. Dakle, morala se naći mjera između drame i komedije, istakao je Baćović.

„Koza ili ko je Silvija“ je diplomska predstava Danila Marunovića, nastala u saradnji sa „Barskim ljetopisom“ i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja. Već pet godina je na redovonom reprtoaru Crnogorskog narodnog pozorišta.