Marčelo: „Miran san i čist obraz nisu sitan duševni kapital“

Plato ispred Dvorca kralja Nikole, u ponedjeljak, 15. jula se činio malim da primi sve poštovaoce lika i djela Marka Šelića Marčela. Ovaj poznati reper, književnik i filolog predstavio je posljednje izdanje knjige „Malterego“ -„Higijena nesećanja“ u sklopu književnog programa 32. „Ljetopisa“.

Devedeset minuta razgovora sa moderatorom Aleksandrom Đuričićem, novinarom i publicistom iz Beograda, prošlo je kao tren, a neposredan i duhovit pristup cijeloj večeri osvojio je publiku koja se iz minuta u minut samo uvećavala. Kao rijetko ko do sada, Marčelo je uspio da na jednom mjestu okupi sve od najstarijih poštovalaca knjige do tek svršenih osnovaca koji će uz njegovu muziku tek sazreti u pasionirane čitaoce, pa je potpisivanje i slikanje potrajalo do kasno u noć.

Njegovu biografiju krase brojna priznanja, a među najljepšim je i to da je prvi, nakon ratnih devedesetih godina, pružio ruku regionalnim muzičarima. Šelić kaže da se vidi pomak po pitanju saradnje zemalja regiona, ali da je on spor.

„Osjetno je bolje u odnosu na vrijeme kada se to desilo i kada su reakcije bile različite, prosto kao činjenica da sarađujem sa regionalnim muzičarima, a tek dok dođemo do pjesama i da li one valjaju? Nekima je to bilo simpatično, nekima nije a u godinama koje su došle, a odmakli smo se dobro od 2003. nisam primijetio da se to tako komentariše pri nekim novim saradnjama. Sada su te saradnje normalna stvar, a sledeći korak je da sarađuje neko iz Srbije i Albanac sa Kosova. Meni bi bilo jako zanimljivo da vidim da se tako nešto desi, i kako bi mi kao sredine reagovali na to. Uvijek ima novih izazova jer je takav teren, ali mislim da se pomjera ka boljem. Sporo kao i sve kod nas, ali nije da nema efekta“ bio je optimističan Šelić.

Više puta je svrstavan među najuticajnije javne ličnosti u regionu, a tu titulu stekao je ne samo kroz svoja djela već i kroz društvenu angažovanost. Važi za nekog ko se ne plaši da javno govori ono što misli i to mu je za sada donijelo miran san i čist obraz.

„To mi je vrlo važno i lijepo se osjećam jer čist obraz i miran san nisu sitan duševni kapital. Pored toga naravno da mi je donijelo razne nevolje, probleme, nerazumijevanja razna u najmanju ruku, ali to dolazi sa teritorijom. Malo je teško podnijeti kada se bavite riječima, ako neko nije razumio šta ste htjeli da kažete, ali to je izazov. A kao što sam i počeo, taj miran san uopšte nije zanemarljiva stvar“, zaključio je Šelić.

Knjiga koju je predstavio u Baru druga je iz ciklusa „Malterego“ koji je prvobitno zamišljen kao trilogija, ali je ovom prilikom Marčelo najavio da će ipak objaviti i četvrtu knjigu na kojoj ovih dana upravo radi, a publika je aplauzom pozdravila i najavu novog albuma koji će izaći na proljeće pod, kako sada stvari stoje, nazivom „Nojeva varka“.