Makedonski autor, Petar Andonovski, za kraj književnog programa “Ljetopisa”

Posljednji književni program 31. “Barskog ljetopisa” biće promocija novog romana makedonskog autora, Petra Andonovskog – “Oči boje cipela”. I ovo veče održaće se na platou ispred “Knjaževe bašte”, od 21h. Moderator će biti Maja Simović.

O autoru

Petar Andonovski je rođen 1987. godine u Kumanovu. Studirao je Opštu i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Autor je knjiga: „Mentalni prostor“ (poezija, 2008), „Oči boje cipela“ (roman, 2013, drugo i treće izdanje 2016). Njegov prvi roman „Oči boje cipela“, ušao je u finale za nagradu „Roman godine“ 2014, a 2016. u finale za Evropsku nagradu za književnost. Roman „Tijelo u kojem treba da se živi“ dobio je nagradu „Roman godine“ za 2015. godinu. Njegov prvi roman preveden je na bugarski, a do kraja godine treba da izađe i prevod romana „Tijelo u kojem treba da se živi“, takođe na bugarski.

O djelu

Oba romana Petra Andonovskog, i „Oči boje cipela“ i „Tijelo u kojem treba da se živi“, prošli su veoma zapaženo u Makedoniji. Rijetko se dešava da nagrada za roman godine bude dodijeljena tako mladom autoru. Ono što Burić primjećuje jeste da oba romana karakteriše jaka psihologizacija likova, što smatra neobičnim i pohvalnim za autora koji tek izdaje svoje prvijence. Ono što je primjetno u romanima je i jedan veoma relativiziran osjećaj pravednosti. Andonovski ističe da je to posljedica društvenog stanja kako makedonskog, tako i cjelokupnog južnoslavenskog prostora.