Legendarni Duško Gojković i Belgrade Summit Octet nastupili na „Ljetopisu“

Muzičar čije se ime može pročitati u svakoj enciklopediji džeza, čovjek koji sa skoro devedeset godina i dalje aktivno nastupa na najvećim evropskim i svjetskim džez scenama i važi za najznačajnijeg džez trubača na prostoru Evrope, ujedno i kompozitora, aranžera i bend lidera, Duško Gojković, nastupio je sinoć, 14. jula prvi put na „Barskom ljetopisu“. Njegova pratnja na sceni u Starom Baru bio je Belgrade Summit Octet.

Oni su, u okviru devedesetominutnog koncerta, interpretirali mahom kompozicije Duška Gojkovića, u originalnim aranžmanima. Taj program, u skladu sa činjenicom da nastupaju na ljetnjem, meditaranskom festivalu, prilagodili su ubacivanjem kompozicija sa latinoameričkim ritmovima koje su kombinovali sa klasikom džeza, bluzom kao osnovom i „bebop“ stilom.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo na „Barskom ljetopisu“ koji sada već postaje regionalno prepoznatljiv festival. Duško Gojković je prava legenda džez muzike. On je solista, kompozitor, aranžer koji nije toliko često na našim prostorima, pa je i nama zadovoljstvo da muziciramo sa njim; a ove godine posebno na ovako interesantnom festivalu. Ovaj sastav već 20 godina nastupa sa Duškom. Mi smo ljudi koji smo muzički uzrastali maštajući o radu sa nekim velikim kao što je on. Da nam je neko, kada smo počeli svirati na našim instrumentima, rekao da ćemo jednog dana svirati baš sa njim, rekli bismo da je to samo bajka. Moram vam otkriti da Duško i dan danas komponuje i piše, i to ručno, istakao je trubač Dragoslav Fredi Stanisavljević.

Afirmišući se kao nesvakidašnji talenat već kao student, studirajući na najprestižnijoj instituciji džeza na svijetu – Berkli univerzitetu, nastupajući na najvećim evropskim i svjetskim scenama, sarađujući sa najvećim džez muzičarima 20. vijeka, nastupajući na brojnim koncertima, snimljenim albumima, nagradama i priznanjima, Duško Gojković je cijeli svoj život posvetio džezu kao muzičkom izrazu, ali i kao načinu života. Danas ima nekoliko svojih sastava koji ga prate na nastupima širom svijeta. Među njima je Belgrade Summit Octet, u regionalnoj i internacionalno verziji, koji je sastavljen od muzičara koji pripadaju samom vrhu, ne samo beogradske već i regionalne džez scene i kao instumentalisti i kao zapaženi solisti; koji vjeruju da džez tek treba da dobije svojih pet minuta u tokovima svjetskih muzičkih kretanja.

Džez, kao i klasična muzika imaju svoj razvojni put – začetak, razvjanje i kraj. Trenutno je džez nešto što se konzumira na ovaj ili onaj način. Vjerovatno će na svojoj težini dobiti kada bude trajao nekoliko stotina godina. On je ipak još uvijek mlad i sigurno da se još uvijek nije toliko „zapatio“ na našim prostorima. Ali se čini da džez polako postaje, kako ja to volim da kažem, mlađa sestra klasične muzike. Njegov prijem zavisi od toga kako se interpretira i kako je dostupan drugim ljudima, kojima možda ukus nije profilisan. Treba da se radi na tome da džez postane svakodnevica – od muzike koja se pušta na raznim mestima, do umetničkih festivala, objasnio je Stanisavljević.

Pored trubača Dragoslava Fredija Stanisavljevića, inače lead trubača i muzičkog urednika prestižnog beogradskog RTS Big benda, koji predvodi oktet, sastav čine i Marko Đorđević džez trubač i solista, Nemanja Zlatarev trombonista mlađe generacije, prekaljeni džez saksofonisti Aleksandar Jaćimović i Ljubiša Paunić i u ritam sekciji pijanista Ivan Aleksijević, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Petar Radmilović. Svi članovi Okteta su ujedno članovi i solisti RTS Big benda, ali i veoma aktivni džez muzičari, solisti, koji predvode i svoje sastave.