Koncert primadone opere Vjere Miranović Mikić na Večernjoj sceni

Muzički program Večernje scene na Ljetopisu nastavlja se koncertom  primadone opere Vjere Miranović Mikić (sorpan), čiji je koncert zakazan za subotu, 24.06. u sali Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 22h. Ona će, uz klavirsku pratnju Oleksija Molčanova,izvesto sljedeći reperotar:

 • W. A. Mocart – opera Figarova ženidba – arija Grofice – Porgi amor
 • Đ. Pučini – opera Madam Baterflaj – arija Baterflaj 2. čin
 • solo klavir – F. Šopen: Cantabile, op. posth.
 • Đ. Pučini – opera Djani Skiki – arija Laurete
 • S. Rahmanjinov – solo pesma- San
 • Čajkovski – solo pesma – Sred šumnava bala
 • solo klavir – L. Revucki: Preludijum op. 4, br. 1.
 • M. Prebanda – solo pesma – U buri
 • M. Prebanda – solo pesma – U zoru
 • M. Prebanda – solo-pesma – Azemina
 • B. Bersa – solo-pesma – Seh duš dan
 • J. Gotovac – opera Ero sa onoga svijeta – arija Đule 3.čin
 • Đ.Pučini –  opera Turandot – arija Liju 3. čin
 • E. De Cutis – napolitanska kancona – Torna a Sorriento
 • E. Di Capua – napolitanska kancona – Sole mio

Vjera Miranović Mikić (sopran, primadona opere)  rođena je u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj aklademiji u Sarajevu u klasi prof. Blanke Danon. Usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu kod prof. Luisa Devosa i na Muzičkoj akademiji „Mocarteum“ kod profesora Kim Borga. Kao studentkinja je debitovala na sceni Sarajevske opere 1971. godine, čiji je stalni bila do 1985. godine i u njoj je ostvarila veliki broj glavnih sopranskih uloga.

U periodu od 1985. do 1988. godine bila je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 1988. godine stalna je članica Narodnog pozorišta u Beogradu gdje sa velikim uspjehom pjeva najodgovorniji i najteži fah dramskog soprana. Bavi se izvođenjem velikih vokalno instrumentalnih djela, priređuje resitale solo pjesama kao i izvođenje velikog broja djela savremenih kompozitora. Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj…Snimila veliki broj televizijskih emisija. CD snimci operskih arija emitovani su na svim radio stanicama bivše Jugoslavije, kao i na mnogim stranim radio stanicama u Italiji, Bugarskoj, Grčkoj, Belgiji i dr.

Nosilac je statusa Istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

Glavne uloge na operskoj sceni imala je u sljedećim komadima:  Aida – Verdi (Aida), Moć sudbine – Verdi (Leonora), Trubadur – Verdi (Leonora), Otelo – Verdi (Dezdemona), Don Karlos – Verdi (Elizabeta), Boemi – Pučini (Mimi), Toska – Pučini (Toska), Madam Baterflaj – Pučini (Ćo Ćo San), Turandot – Pučini (Liu), Norma – Belini (Adalđize), Prodana nevesta – Smetana (Marženka), Knez Igor – Borodin (Jaroslavna), Karmen – Bize (Mikaela), Manon – Masne (Manon), Ero s onoga svijeta – Gotovac (Đula), Gilgameš – Bruči (žena), Simonida – Rajičić (Simonida), Kavalerija Rustikana – Maskanji (Santuca).

Vokalno instrumentalna djela su joj: Verdi – Rekvijem, Pergolesi – Stabat Mater, Orf – Karmina Burana i scenski oratorijum Jama, Nikole Hercigonje.

Vjera Miranović Mikići snimila je: solo pjesme jugoslovenskih autora za Radio Brisel, LP Operske arije (PGP), CD Najlepše arije belkanta (PGP RTS), CD Muzika Crnogorskog dvora. Iza nje su festivali: Bemus, Dubrovačke ljetne igre, Operski festival u Ljubljani, Sarajevske večeri muzike, Sarajevska zima, Dani muzike Herceg Novi, Podgoričko ljeto, Grad teatar Budva, Dunav festival Beograd, Barski ljetopis, Internacionalni operski festival Temišvar, Internacionalni operski festival Bagdad, Pjesma Mediterana – Budva, kao i brojne nagrade u priznanja:

 • Takmičenje mladih muzičkih umjetnika Jugoslavije – Zagreb, 1973;
 • Nagrada grada Podgorice (1978);
 • Nagrada za Liu u Turandotu, na Jugoslovenskom operskom bijenalu u Ljubljani (1982);
 • Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1992);
 • Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za ulogu Toske (1995);
 • Dobitnica je Pečata Narodnog pozorišta u Beogradu.

Oleksij Molčanov

Oleksij Molčanov je Srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti nagradu na takmičenju ‘’Lisenko’’ u Lavovu 1984. godine. Dobitnik je Specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju ‘’Rahmanjinov’’ u Moskvi, 1983. godine. Već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost kao solista i kao kamerni muzičar u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku studija, uporedo sa koncertiranjem, uspješno počinje da se bavi i pedagoškim radom. Recitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama po Ukrajini i Libanu i koncertirao sa brojnim orkestrima – Filharmonije Cerkasi, Lavov, Dnjepropetrovsk i Filharmonija mladih Harkov. Ostvario je niz snimaka za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike. Od 1995. je živio u Srbiji gdje nastavlja umjetničku djelatnost uspješnim koncertima u Nišu, Negotinu, Kragujevcu, Zaječaru. Kao solista otvarao je sezone u Niškoj filharmoniji. Posebno su zapaženi nastupi na ‘’Mokranjčevim danima’’ i na ‘’Nimusu’’. 1999. godine dolazi u Crnu Goru, a od maja 2000. zapošljen je na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: Espressivo, Grad-teatar Budva, KotorArt, A Tempo, Montenegro Music Festival, DEUS. Vanredni je profesor je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.