Koncert Predraga Jankovića (harmonika) i Mirana Begića (violina) u Dvorcu

Muzički program Večernje scene jubilarnog Ljetopisa ulazi u završnicu koncertom dvojca koji čine Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina). Oni će u Sali Dvorca kralja Nikole, u subotu 12. avgusta nastupati izvodeći raznovrstan program koji obuhvata djela  Vivaldija, Albinonija, Hercigonje i drugih. Koncert počinje u 22h.

Program:

 • Albinoni: Adagio
 • Shnitke: Svita u starom Stilu
  Pastorala
  Menuet
  Fuga
 • Hercigonja: Pjesma
 • Vivaldi : Godišnja doba – Zima – Allegro non molto
  (Aggiacciato tremar tra nervi algenti)
  -Largo
  (passar al foco I di quieti e contenti mentre la pioggiofuor bagna ben cento)
  -Allegro
  (Caminar sopra ‘I giaccio)
 • Albeniz: Asturijas ( Obrada i Aranžman Begić – Janković)
 • Gardel: Pour una Cabesa

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Na Muzičku akademiju se upisao u Podgorici – klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao je na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga.

Njegova izvođačka aktivnost  je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske , Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor  Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert  Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovićem, sa kojim takođe djeluje u okviru klavirskog tria Tritonus. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, u Beogradu.

Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine, održava masterclass-e na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski” u Moskvi za studente violine. Trenutno je dekan Muzičke akademije na Cetinju i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala Esspresivo. U oktobru 2014. godine nagrađen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov – Ivanov u Moskvi.

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici, gdje je završio nižu (klasa Anke Maliković) i započeo srednju muzičku školu. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji ANeždanova u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10.  Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine „P. I. Čajkovski” u Kijevu u klasi profesora Pavela Fenjuka.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja – prva Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Podgorici (1993) sa maksimalnim brojem poena (100), prva nagrada u kategoriji dua na Republičkom takmičenju u Podgorici (1994). Jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja je prvo mjesto i specijalna nagrada GrandPri na međunarodnom takmičenju Baltika Harmonika u Sankt Petersburgu (1999). Na međunarodnom muzičkom festivalu Muzika humana održanom 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je po anketi publike za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka,Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija, Španija i Portugalija). Snimio je CD Virtouzna harmonika koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Pored mnogobrojnih nastupa na koncertnim scenama širom Evrope i svijeta nastupao je na najznačajnijim muzičkim festivalima u Crnoj Gori: Kotor- ArtGrad teatar – BudvaA TempoBarski ljetopisEsspresivo.

Profesor Predrag Janković radi na Muzičkoj akademiji, na predmetima: Harmonika, Kamerna muzika i ansambl harmonika, Metodika nastave harmonike sa pedagoškom praksom i Istorijski razvoj harmonike. Član je žirija na najprestižnijim takmičenjima za harmoniku kao što su: Susreti harmonikaša – Pula, Svjetski trofej Svjetski kup. Predavač je na majstorskim radionicama za učenike i studente sa muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je i direktor Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku Harmonika Fest,na kojem su nastupili najznačajniji svjetski umjetnici na harmonici: Renzo Ruggieri (Italija), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska), Boris Lenko (Slovačka), Petar Marić (Srbija), Stjepan Hauser (Hrvatska) i drugi. Na ovom Festivalu, koji se održava u Tivtu nastupa oko 100 umjetnika iz nekoliko zemalja, a stručni žiri čine najeminetniji svjetski umjetnici na klasičnoj harmonici. Harmonika fest’ se ubraja među najznačajnije evropske festivale za harmoniku i ove godine će biti održano sedmo izdanje festivala. U okviru njega, profesor Janković je organizovao majstorske radionice za učenike i studente sa odsjeka za harmoniku. Predavači, koji su radili sa učenicima i studentima, istaknuti su profesori i umjetnici sa poznatih svjetskih konzervatorijuma i muzičkih akademija: Vladimir Murza (Ukrajina), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska) i drugi. U julu, 2012. godine je održao koncert sa etno-džez bendom Balkan River of Music, na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. Bio je član  pregovaračke grupe 25. za Nauku i istraživanje, u cilju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Trenutno je pored pedagoškog rada aktivan i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope i svijeta. Studenti iz klase profesora Predraga Jankovića su pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja za harmoniku.