Koncert pijaniste Aleksandra Sinčuka u Dvorcu kralja Nikole u nedjelju, 28. jula

Jedan od najuspješnijih mladih ruskih pijanista Aleksandar Sinčuk nastupiće u nedjelju, 28. jula u Dvorcu kralja Nikole, u sklopu internacionalne muzičke selekcije ovogodišnjeg “Ljetopisa”. 

Sinčuk, vlasnik niza prestižnih umjetničkih priznanja, koja su ga zasipala još od najranijih dana i tokom studija u Moskvi, festivalskoj publici će se predstaviti repertoarom koji obuhvata neka od najznačajnijih djela poznatih kompozitora kao što su List, Čajkovski, Rahmanjinov, Šopen i drugi.  Koncert počinje u 21:30h, a ulaz je slobodan.

Aleksandar Sinčuk  počeo je intenzivno da nastupa širom Rusije i u inostranstvu još kao student Centralne muzičke škole. Tokom studija na Moskovskom konzervatorijumu pod mentorstvom Valerija Pjasetskog, Sinčuk je postao laureat mnogih prestižnih pijanističkih konkursa. Između ostalih, ističu se Prva nagrada na Međunarodnom konkursu Rahmanjinov u Moskvi i Zlatna medalja na Međunarodnom konkursu Vladimir Horovic u Kijevu.

Danas se njegovi nastupi održavaju u značajnim koncertnim dvoranama širom Rusije, kao što su Velika sala Moskovskog konzervatorijuma, Dvorana Međunarodnog doma muzike Svetlanov u Moskvi, Koncertna sala Marijinskog teatra, a aktivno nastupa širom Evrope, SAD, Portoriku, Turskoj, Kini i Južnoj Koreji.

Gost je brojnih festivala klasične muzike kao što su Međunarodni festival „Lica savremenog pijanizma“ u Sankt Peterburgu, Ohridsko ljeto, Bemus, Moskovski muzički festival mladih, Piano Follies u Francuskoj, Kineski međunarodni pijanistički festival, Muzički festival u Bratislavi, Evropski muzički festival u Bugarskoj itd. Februara 2017. godine učestvovao je na ceremoniji zatvaranja III Zimskih svjetskih vojnih igara u Sočiju.

Sinčuk sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, uključujući Orkestar Marijinski, Nacionalni filharmonijski orkestar Rusije, Simfonijski orkestar Moskve „Ruska filharmonija“, Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta, Sofijska nacionalna filharmonija i nastupa sa proslavljenim dirigentima kao što su Vladimir Spivakov, Dmitrij Jurovski, Valerij Gergijev, Vjačeslav Ređa, Đorđe Pavlović, Dmitrij Vasilijev, Feliks Korobov, Fabio Mastranđelo, Nikolaj Đađura, Aleksej Kornijenko, Anatolij Levin, Valerij Poljanski, Maksim Eškenazi, Uroš Lajovic, Hovard Grifits itd.

Od 2014. godine se bavi pedagoškim radom. Godine 2015/2016. radio je kao asistent na Državnom moskovskom konzervatorijumu Čajkovski. Pored toga, redovno održava majstorske kurseve u Evropi, Americi i Aziji.Solistički album Aleksandra Sinčuka koji sadrži remek-djela ruskih kompozitora Čajkovskog, Skrjabina i Rahmanjinova snimljen je u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a izdao ga je Classical Records 2014. godine.