Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Program:

 • Dmitrij Šostakovič  ̶  Gudački kvartet br. 4 op. 83 D dur
  I   Allegretto
  II   Andantino
  III   Allegretto
  IV   Allegretto
 • Ludvig van Betoven  ̶  Gudački kvartet op. 95 f moll „Serioso“
  I   Allegro con Brio
  I   Allegretto ma non troppo
  III   Allegro assai vivace ma serioso
  IV   Larghetto espressivo – Allegretto agitato


Gudački kvartet Beogradske filharmonije čine: Jelena Dragnić – prva violina, Vladan Lončar – druga violina, Boris Brezovac – viola i Aleksandar Latković – violončelo. Sastav je osnovan u okviru orkestra 2011. godine. U svoje najskorije uspjehe kvartet ubraja koncerte na „Muzičkim danima“ na Odri (Poljska/Njemačka), na festivalu Abu Dabi „Klasiks“, na otvaranju koncertne sezone „Kamerna muzika u pustinji“ u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potom dva gostovanja u Kini, u koncertnoj sali u Tjandžinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu i koncert u Kulturnom centru u Izmiru u Turskoj. Tokom 2017. godine kvartet se predstavio i na Ljubljana festivalu. Nedavno je i u Crnoj Gori premijerno izveo „Putovanje po Italiji“, Đovanija Solime, sa čelistkinjom Majom Bogdanović i glumcem Vladimirom Aleksićem. Kvartet je u prethodnom periodu nastupio na „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, na Festivalu „Esspresivo“ na Cetinju, „Sarajevskim večerima muzike“, u Modernoj galeriji u Podgorici, zatim otvorio „Somborske muzičke svečanosti“ i Festival „Filipovi dani“ u Nišu i obilježio Dan grada Banja Luke, koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Osim ovih nastupa, koncert kvarteta u beogradskom „Studiju 6“ uživo je prenosio RTS 3.

Tokom sezone 2015/16. članovi kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici i Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, na Ivanovim koritima na Lovćenu. U junu 2015. godine objavljen je njihov prvi kompakt disk sa djelima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića. U sezoni 2013/14. kvartet je sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru ciklusa nazvanog „Quartet+1“. Osim kompozicija za  gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dvije viole, sa klarinetom, klavirom i glasom. Kvartet je u sezoni 2012/13. ostvario zapaženo izvođenje „Koncerta za gudački kvartet i orkestar“, Ervina Šulhofa na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga. Ostali nastupi Kvarteta obuhvatili su otvaranje „Klasik Festa“ u Pančevu, obilježavanje „Dana Evrope“ u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije „Kreativna Evropa“ u Kulturnom centru Grad, kao i koncerte širom Srbije u okviru humanitarnih i društveno-odgovornih projekata Beogradske filharmonije.
Kvartet se usavršavao kod violiniste Volfganga Redika (Bečki klavirski trio) i violiste Vilijama Kolmana (Kus Kvartet). Gudački kvartet Beogradske filharmonije sarađuje sa umjetnicima kao što su Maja Bogdanović, Jorg Vinkler, Darko Brlek, Ognjen Popović, Veljko Klenkovski, Branko Kabadaić, Jelena Draškoci, Klaudi Arimani, Svetlana Jovanović, Atila Mokuš i mnogi drugi.