Koncert gudačkog kvarteta “Vollmond” u Dvorcu kralja Nikole

Pretposlednji decembarski program drugog izdanja Zimske scene “Barskog ljetopisa” biće koncert gudačkog kvarteta „Vollmond“ koji će, u Dvorcu kralja Nikole, nastupiti u četvrtak 20. decembra od 20h. Ulaz je besplatan. 

Program:

 

* J. Hajdn – Gudački kvartet op.20, br.4

* H. Wolf – Italijanska serenada

                – kratka pauza –

* L. V. Betoven – Gudački kvartet op. 59, br. 7 „Razumovsky“ br. 1

 

Gudački kvartet „Vollmond“ sastavljen je od mladih profesionalnih muzičara: Milana Bjelobaba – violina, Luna Kostadinović – violina, Aleksandra Kijanović – viola i Pavle Savić – violončelo.

Od svog nastanka 2015. godine kvartet je održao brojne zapažene koncerte u Srbiji, Crnoj Gori, od kojih se posebno izdvajaju otvaranje sezone „Take over“ u galeriji Kolarčeve zadužbine, koncert u Galeriji solidarnosti, koncert u Palati Pima u Kotoru i u muzeju grada Perasta, zatim otvaranje VII festivala gudača u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, Festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, VIII Festivala gudača u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, koncert u Kulturnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici 2017. i 2018. godine u okviru ciklusa Kompozitorke iz sjenke, koncert u Muzeju grada Zrenjanina, u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu u okviru serije koncerata posvećenih savremenoj muzici kao i nastupi u Zajstu, Amsterdamu, Zaltbomelu u okviru festivala Zeister Muziekdagen u Holandiji.

U julu 2018. godine kvartet je nastupio na Ljubljana festivalu, predstavljajući Triple Bridge Evropski karijerni centar za umjetnike, u saradnji sa Branimir Slokar Akademijom, čiji su alumni.

Članovi kvarteta imali su priliku da se usavršavaju na kursevima eminentnih umjetnika kao što su Boris Brezovac, Aleksandar Latković (članovi gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije), Arkadij Winokurow (Austrija), Mikhail Bereznitski (Rusija), Jorg Winkler (Nemačka), Anton Martinov (Francuska).

Kao stipendisti festivala Zeister Muziekdagen 2016, 2017. i 2018. godine sarađivali su sa članovima kvarteta Quiroga (Španija), kvarteta Casals (Španija), Emerson gudačkog kvarteta (SAD), Jerusalem gudačkog kvarteta (Izrael), Robertom KulekomValentinom Erbenom(Alban Berg kvartet), Marcin Sieniawski (Szymanowski kvartet).

Milana i Luna stalne su članice Crnogorskog simfonijskog orkestra u Podgorici na poziciji prvih violina, dok se Aleksandra i Pavle bave pedagoškim radom u Beogradu.

Sve četvoro članovi su Muzikon kamernog orkestra u Beogradu, novog multimedijalnog ansambla koji promoviše inovativni pristup klasičnoj muzičkoj sceni u Srbiji, kao i Ljubljana internacionalnog orkestra.

Ljubav prema ovoj kamernoj formi i duboka posvećenost održale su stalnu želju za usavršavanjem i kontinuiranim radom, te je za tri godine postojanja ovaj kvartet pronašao mjesto na kamernoj sceni podneblja sa koga dolazi.