Koncert džez muzike: Jasna Jovićević sekstet

Koncert seksteta Jasne Jovićević održava se kao dio programa manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) , čija je tema ove godine „Žene u džezu“, u organizaciji Barskog ljetopisa i JazzArt-a.

Jasna Jovićević je saksofonistkinja, flautistkinja i kompozitorka iz Srbije. Završila je Muzičku Akademiju „Franc List“ u Budimpešti, a magistrirala je kompoziciju na Univerzitetu „York“ u Torontu. Osvojila je za svoje kompozicije i performanse brojne nagrade kao što su: Veneto Jazz u Italiji, Banff Centre u Kanadi, ArtsLink i OMI u Njujorku, Djerassi Residency u San Francisku, kao i na mnogim drugim takmičenjima u Milanu, Budimpešti i Ljubljani. Svoj rad je predstavila širom Evrope, SAD-a i Kanade, učestvujući na mnogim nacionalnim i međunarodnim festivalima. Snimila je nekoliko džez albuma, među kojima su i njeni solo albumi „Invented Reality“ i „The Sound of Birds“. Sada živi u Beogradu, gdje sarađuje sa najvećim domaćim i međunarodnim umjetnicima. Ima iskustva u pedagogiji, s obzirom na to da je dugo predavala u muzičkoj školi i na univerzitetu. Svoje muzičko znanje povezuje sa znanjem o prirodi, psihologiji, jogi i ekologiji, želeći da ohrabri i unaprijedi kreativnost i lično iskustvo u muzici i umjetnosti. Iako je dugo na muzičkoj sceni, tek od 2012. šira publika se upoznala sa njenim radom.

Po povratku u Srbiju, osnovala je novi bend, sa gudačima i perkusijama, osnovala je udruženje „Artrust“ u okviru kojeg radi različite edukativne i kulturno umjetničke projekte. Prvobitno su to bile male muzičke radionice za djecu, kao što je kreativna radionica „Mjuzklaža“, a nakon toga, bezbroj dječijih koncerata, slikovnica, smotri i festivala. Ostala u ekološkoj priči zahvaljujući regionalnom projektu „The Sound of Birds“, koji je kroz kreativnu kampanju uspio da zaštititi grlice od lova. Kroz taj projekat izdala je istoimeni album; u kompozicijama je koristila zvuk ptica postavljajući ih u različite muzičke forme. Tu se razvio koncept radionica kreativne improvizacije, koje su se nastavile i u lokalnom projektu „Oslobodi se i sviraj“. Jasna je takođe pokrenula projekat „New Spark Jazz Orchestra“ u cilju afirmacije ženskog džez stvaralaštva u regionu.

Nakon decenije bavljenja jogom, koja je postala integralni dio njene muzike, prošlog ljeta napravila je svoj projekat „Flow Vertical“. Kroz muziku ona istražuje zvučne vibracije, njihov uticaj na naše tijelo, energiju i kreativnost. Album „Flow Vertical“ objaviće uskoro izdavačka kuća FMR Records iz Engleske. Članovi seksteta su: Jasna Jovićević (kompozicija, saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot), Uroš Šećerov (perkusije). Pronalaženje novih ideja i postavljanje istih u nekonvencijalne forme, jako je zabavljaju i usrećuju. Muziku definiše kao vibraciju zvuka koja je vodi kroz vidljivo i nevidljivo, kreira i briše iluziju, proširuje prostor i vrijeme, vodi je kroz mrak. Svaki ton koji je odsviran je molitva i zahvalnost muzici. Muzika je alat, putanja i odredište.

Saksofonista Vejn Šorter (Wayne Shorter) je njena vječna inspiracija, njen muzički guru. Njen ukus se mijenja, zavisno od toga u kojoj je muzičkoj fazi, međutim prednost svakako daje inovativnoj umjetnosti. Njen novi uzor i inspiracija je umjetnica Marina Abramović.