Koncert Clazz kvinteta u nastavku muzičkog programa u Dvorcu

Clazz kvintet nastupiće u utorak, 17. jula u Dvorcu kralja Nikole, u 22h. Ulaz je slobodan. 

Program:

Claude Bolling (1930)
PICNIC SUITE

Rococo
Madrigal
Gaylancholic
Fantasque
Canon
Tendre
Badine

„Clazz kvintet“ je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi djelo Picnic suite, savremenog francuskog kompozitora Kloda Bolinga. S obzirom na nov i nesvakidašnji tretman klasične gitare u ovom ansamblu, premijerno izvođenje „Picnic suite“ je, sa velikim uspjehom, upriličeno na otvaranju jubilarnog, desetog, izdanja najstarijeg crnogorskog festivala klasične gitare, Bar Guitar Fest-a, u januaru 2012. Kvintet, koji čine Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), sa zadovoljstvom se, zatim, predstavio i podgoričkoj publici i to u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month), nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala ( u Pljevljima u okviru proslave Svjetskog dana džeza, Bijelom Polju – White Field Jazz Fest, i Petrovcu – Petrovac jazz fest).

Inspirisani dotadašnjim uspjehom, 2014. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova. Ovaj projekat je bio podržan od strane crnogorskog Ministarstva kulture, kao što je i njihova prošlogodišnja, regionalna turneja „Koncerti bez granica“, u okviru koje su nastupili u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu.

Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju kao solisti na svojim instrumentima, ali i u raznim kamernim klasičnim i džez sastavima, promovišući klasičnu i džez muziku. Klod Boling, čiju muziku promovišu, u svojim djelima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući džez dionice u klasičnu fakturu kompozicije. Naziv kvinteta Clazz se logično nameće iz ovakve simbioze.