Komedija ovog mentaliteta

Jedna od posljednjih predstava koju su glumci Gradskog pozorišta igrali uoči lockdowna u martu prošle godine bio je autorski projekat Vide Ognjenović „Kozocid“. Nakon godinu i nekoliko mjeseci, zahvaljujući Barskom ljetopisu, opet se okupila ekipa na sceni, no u izmijenjenom sastavu jer je Mladena Nelevića u ulozi Rista Krstova zamijenio Dušan Kovačević.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

Očigledno da se nisu samo glumci uželjeli scene i igranja, već je i publika sa nestrpljenjem isčekivala početak predstave, pa je nekoliko puta uslijedio plauz prije početka ne bi li na taj način „natjerali“ glumce da ranije izađu na scenu. Smijeh i aplauz ispratio je svaku scenu, a glumci su ovacije dobili i nakon predstave.

„Ovo je bila posljednja predstava koju smo odigrali prije onog lockdowna, sjećali smo se da je to bilo 9. marta 2020. Nakon godinu i četiri mjeseca fantastičan je osjećaj, fantastično je bilo što je i publika tako lijepo korespondirala sa nama, sa predstavom, tekstom, cijelom idejom predstave. Izgledalo je kao da nijesmo pravili toliku pauzu, mada smo imali nekoliko jako dobrih proba. Voljela bih da se ne desi opet neki problem sa koronom ili nečim sličnim koji bi nas spriječio u tome da  igramo“, kazala je nakon predstave zadovoljna „poštarica Mara“- Branka Femić Šćekić.

No, publika u Baru sinoć nije jedina koja je izašla zadovoljna sa Ljetnje pozornice Doma kulture nakon igranja „Kozocida“… Nasmijani i puni utisaka gledaoci izlaze iz sale gdje god da se ovaj projekat igra.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

„To je zbog toga što je priča tako napravljena da se publika u njoj prepoznaje. Ovo je fantastična komedija ovog mentaliteta, a neke stvari se praktično nijesu promijenile od tih godina kada se dešava radnja Kozocida“, naglašava Femić-Šćekić i priznaje da je rečenica koja uvijek ostavi najveći utisak na publiku i kojoj se najviše smiju „Neka partija rješava partijske stvari, a stočarima nek prepuste stočne“.

U predstavi su pored Dušana Kovačevića i Branke Femić Šćekić igrali: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Dejan Đonović, Dubravka Drakić, Simo Trebješanin, Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Maja Šarenac, Pavle Popović. Statisti: Olgica Lalović, Zoran Rakočević, Darko Bjelobrković.

Već večeras Barski ljetopis biće nastavljen pričom o Kseniji Cicvarić. Naime, na Sceni u Starom Baru od 21 sat biće promovisana knjiga „Ksenija Cicvarić, život i pjesme“ autora Milorada Mića Miranovića. O životu i radu jedne od najprepoznatljivijih figura crnogorske izvorne muzike, podgoričkom slavuju, pored autora govoriće profesor Muzičke akademije na Cetinju Senad Gačević i džez kompozitor i aranžer Vladimir Maraš, koji će biti i medijator programa. Na sceni u Starom Baru, na neke njene nezaboravne pjesme podsjetiće nas mlada i talentovana Anđela Vukčević, koju će na harmonici pratiti jedan od najpoznatijih crnogorskih umjetnika na tom instrumentu, Ivan Peković.