Promocija romana “Šumski duh” Gorana Samardžića na Večernjoj sceni

U nedjelju, 18. juna  u 21h na Platou ispred Dvorca biće održano književno veče Gorana Samardžića. On će, sa moderatorom Jovanom Nikolaidisom razgovarati o svom romanu “Šumski duh”. 

Goran Samardžić je rođen 1961. godine u Sarajevu. Završio je studije književnosti. Suvlasnik je kultne knjižare i izdavačke kuće Buybook, u kojoj radi i kao urednik. Do sada je objavio: zbirku pjesama Lutke (Svjetlost, Sarajevo,1990), knjige  poezije i proze Otkazano zbog kiše (Svjetlost, 1995) i Između dva  pisma (ABC, Ljubljana, 1996), potom zbirku priča  Sikamora  (Bosanska knjiga, 1997). Posljednja dva naslova proglašena su knjigom godine u Bosni i Hercegovini. Uslijedile su zbirke starih i novih priča Ljudi koje su na krilima donijele guske (Profil, Zagreb, 2005) i Leteći Beograđanin  (Laguna, Beograd, 2009). Nekoliko priča iz ove knjige na anonimnim konkursima dobilo je prvu i drugu nagradu.

U izdanju Profila iz Zagreba objavio je roman Šumski duh koji je nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH. Ovaj roman se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja, a preveden je i objavljen i u Sloveniji i Makedoniji, kao i nekoliko evropskih jezika, i svuda je ostvario  znatan uspjeh i kod publike i kritike. Njegovo posljednje objavljeno djelo je autobiografska zbirka priča Zimski zagrljaj (Zagreb, VBZ, 2015).