Književni prikaz: Pasaži iz Bara 2, zbornik radova

Publikacija Pasaži iz Bara 2 (priređivač: Mila Čordašević) nastala je u čast tridesetogodišnjice Barskog ljetopisa kao rezultat svojevrsne književne radionice koja se u prethodnoj deceniji održavala, pod istoimenim sloganom,  u okviru literarnog segmenta ove multimedijalne manifestacije. Prvi tom Zbornika, objavljen 2012. godine, sadrži 45  specijalno napisanih tekstova učesnika  književnog programa u periodu ‎2007-2011.

U drugom tomu Pasaža iz Bara, publikovano je oko 60 poetskih, proznih, esejističkih, naučnih i publicističkih tekstova koje potpisuju učesnici književnog programa u periodu ‎2012-2016. godine. Pored neospornih estetskih kvaliteta, Zbornik ima i dokumentarnu vrijednost, jer svjedoči o jednoj dekadi trajanja Barskog ljetopisa u toku koje su se održavale isključivo autorske književne večeri posvećene istaknutim crnogorskim i regionalnim piscima čije je stvaralaštvo visoko vrednovano kako kod čitalaca, tako i kod književne kritike. Knjiga je objavljena u izdanju Kulturnog centra Bar, a u ime izdavača potpisao se Ćazim Nikezić.

RECENZENT

Vesna Pavićević radi kao profesorica književnosti u Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru. Studije jugoslovenskih književnosti sa opštom književnošću završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Jedna je od onih koji još uvijek vjeruju u misionarsku ulogu profesora književnosti. Smatra privilegijom i čašću što život živi u stalnoj interakciji sa mladima, u neprestanom nastojanju da u  njima zapali i rasplamsa iskru ljubavi prema knjizi. Ova posvećenost otvorila joj je vrata za učešće u više značajnih projekata u oblasti obrazovanja. Angažovana je u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Podgorici. Godinama je saradnica Festivala Barski ljetopis. Autorka je brojnih tekstova, recenzija i kolumni, među kojima je i recenzija ovog zbornika radova naslovljena Pasaži iz Bara – književni mozaik jednog drevnog grada.

AUTORI PRILOGA

Sreten Vujović je rođen na Cetinju. Nakon završenog školovanja, dugi niz godina radi kao prosvjetni radnik u crnogorskim i inostranim osnovnim i srednjim školama. Dopisni je saradnik za maternji jezik i književnost United World Coledge of the Atlantic iz Velsa.

Uspješno radi skulpture u drvetu, te je imao tri samostalne i tri grupne izložbe skulptura. U domenu lijepe književnosti, objavio je dvanaest naslova, od kojih su neki ponovljena izdanja: Pjesma zaboravne ptice, Bezglavo kolo, Soba za specijalne, Knjiga postanja, Kako tonu horizonti, Kako se vratiti (zapisi iz egzila), Poema o ljubavi, Đavolje kolo u Manastijeru na Velji Poneđeljak, Veliki Brat, Vođa, Molitva (francusko-crnogorsko izdanje), Pejzaž bez prostora i Izabrane priče – Tommy, Moj prijatelj. Poezija i prozni radovi su mu prevođeni na brojne jezike: engleski, njemački, italijanski, poljski, francuski, galjego, albanski, makedonski, slovenački i bjeloruski. Zastupljen je u nekoliko zbirnih knjiga poezije i više antologija, kao i u brojnim listovima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Bavi se prevodilaštvom sa italijanskog, njemačkog i makedonskog jezika, književnom kritikom i esejistikom. Dobitnik je Trinaestonovembarske nagrade – najvećeg priznanja rodnog  grada.
Živi na Cetinju. Član je i jedan od osnivača Književne opštine Cetinje, Nezavisnog društva crnogorskih pisaca, DANU, zatim Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra, čiji je aktuelni potpredsjednik.

Svetozar Savić je rođen je 1962. u Nikšiću, gdje je kratko živio. Dio mladosti proveo je u Novom Sadu, gdje je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, i u  Beogradu, gdje je magistrirao na istom fakultetu i odbranio doktorsku disertaciju na temu: Autohtone crnogorske sorte vinove loze, te stekao titulu dr biotehničkih nauka. Naučni je saradnik, realizator brojnih projekata i fakultetski predavač. Posjeduje sertifikat instituta u Londonu za međunarodnog poznavaoca vina i žestokih pića i ovlašćeni je crnogorski degustator šire i vina. Crnogorski je delegat u Internacionalnom uredu za vinovu lozu i vino u Parizu; član je Odjeljenja za poljoprivredu u CANU; profesionalni je član Međunarodne asocijacije enologa i vinogradara, kao i drugih značajnih naučnih i stručnih domaćih i inostranih asocijacija.

Na planu pisanog stvaralaštva, objavio je preko sto naučnih i popularno-stručnih radova u domaćim i stranim publikacijama, a potpisuje se i kao autor šest i koautor dvije stručne knjige, od kojih su dvije prevedene na ruski i engleski jezik, a jedna je ovjenčana međunarodnom nagradom u Parizu. Uz sve ovo, uspješno se bavi i beletristikom, odnosno lijepom književnošću. Prvo objavljeno književno djelo su mu kratke priče u formi romana, sa simboličnim naslovom Ljetopis jednog badanja. Drugi roman, naslovljen Vajar, inače publikovan 2015. godine u izdanju podgoričke IK Obodsko slovo i beogradskog izdavača Štampar Makarije, naišao je na veoma dobar prijem kod čitalačke javnosti. Zvanična književna kritika ga ocjenjuje kao djelo visoke umjetničke vrijednosti, zbog čega je nominovan, u crnogorskoj selekciji, za regionalnu nagradu Meša Selimović, a samog autora kao ozbiljnog pisca, koji pretenduje da nadjača  naučnog stvaraoca u sebi. Živi u Baru, a zaposlen je u preduzeću Plantaže ad, 13. jul u Podgorici.

Modertor: Vesna Šoškić