Književna promocija crnogorskog autora Borisa Jovanovića Kastela

Ponedjeljak je u okviru Večernje scene Ljetopisa rezervisan za predstavljanje crnogorskih i barskih književnih stvaralaca. Tako će 03. jula biti upriličena promocija romana “Pozivno pismo suncu” Borisa Jovanovića Kastela. Moderator će biti Miraš Martinović. Promocija počinje u 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, osim u slučaju nevremena kada se književni programi izmeštaju u salu Dvorca.

Boris Jovanović Kastel je, prema  mišljenju kritike, najznačajniji crnogorski pjesnik mediteranske orijentacije i ugledno je ime mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Rođen je 1971. godine u Podgorici, gdje je stekao osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje  i gdje i danas živi. Uređivao je  časopis za književnost Ovdje  (2000-2003), a eseje je godinama objavljivao u dnevniku Pobjeda.

Kao autor potpisuje se na preko dvadeset poetskih i esejističkih knjiga. Objavio je četiri knjige izabranih eseja: Pergament od sireninog poprsja (2000), Peta strana juga (2005), Ogledanje u bonaci (2009) iMediteransko prosvjetljenje – naš Mediteran, kompas sudbine (2012). Od četrnaest poetskih knjiga, prva – Kad zamirišu kajanja objavljena je 1994. godine, a najnovija Pozivno pismo suncu (2016), publikovana u biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD. Njegovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku Ručak na hridini (Kosilonačeri, 2014) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika Poetiko nove lire kao dio programa Evropske komisije.  O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca pod naslovom  Mediteranski gospar (2009). Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski, makedonski, slovački i slovenački jezik. Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenačke i evropske poezije. Uvršten je u internacionalnu antologiju poezije mira i tolerancije Svim na zemlji mir uz pjesnike sa prostora bivše Jugoslavije, međunarodnu zbirku ljubavne lirike Tebi pjesmom, Valentinovo, sa pjesnicima sa zapadnog Balkana i Evrope i zajedničke zbirke poezije o moru More na dlanu sa pjesnicima iz 17 država svijeta (Kultura snova, Zagreb, 2014. i 2015) i U pjeni stihova (Kultura snova, Zagreb, 2016).

Dobitnik je svjetske Pohvale za poeziju Nosside 2011. koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a, u italijanskom gradu Ređo Kalabrija. Izabran je među trideset pjesnika svijeta, učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.