Jedna izložba, mnoštvo tema, šest autora i prožetih poetika na „Ljetopisu“

Nakon teatra, muzike i književnosti otvorena i je i prva od dvije izložbe ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“ – „Prepoznavanje“. Osim likovnog programa, za publiku je sinoć ispred Dvorca kralja Nikole bilo upriličeno i književno veče podgoričke umjetnice, Aide Orahovac Kuč.

„Prepoznavanje“ je kolektivna internacionalna izložba radova umjetnika iz Srbije, Bugarske i Crne Gore. Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umjetnika, sa ciljem prepoznavanja lokalnih umjetničkih scena, mobilnosti umjetnika, kustosa, razmjene i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu. Zanimljivo u vezi sa projektom je to što je započet još 2005. godine.

To je jedan od najstarijih i najdugoročnijih regionalnih projekata kada je savremena umjetnost u pitanju. Kustosi su htjeli još prije petaestak godina da se pozabave donekle opozitnim temama: globalno – lokalno, periferija – centar. Tako je dogovoreno da treba da predstavljamo lokalne scene, jer one ni nama samima nisu dovoljno poznate. Recimo ne poznajemo baš najbolje bugarsku scenu, ali ako biste nas pitali za italijansku ili francusku to bismo bolje znali. Dobro je da se komšije međusobno dobro poznaju, prepoznaju i da se bave fenomenima koji su karakteristični za sve te sredine, kazala je pri otvaranju izložbe Ljiljana Karadžić, ispred selekcije iz Crne Gore.

Izložba obuhvata radove 6 umjetnika. To su: Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin).

Svaki od njih je pojedinačno radio sa kustosom. Došli smo tako do nekoliko ključnih tačaka kojima su se umjetnici bavili i koji su predstavljeni izložbom. Dakle, to je fenomen zla koje može da bude prikriveno, fenomen fašizma za koji nam se čini da je istorijska činjenica i da se više nikada neće vratiti u onom duhu kakav je bio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali u nekim sitnim, malim zlima i u nekim površnostima i banalnostima elementi njegovi elementi mogu i te kako da budu prisutni. Dalje, tema identiteta koja je jako karakteristična za današnje umjetnike, zato sto je identitet fluidan i ne čine ga samo rod i nacija. Čine ga kulturno okruženje, knjige koje neko pročita, komšije, čine ga filmovi koje neko voli… Kroz različite vrste medija koji se mogu vidjeti na izložbi umjetnici su na vrlo različite načine odgovorili na ove fenomene. Neki od radova su vise kritični, neki su poetičniji, a kroz neke provejava i neka vrsta cinizma i straha, dodala je Karadžić.

Stručni tim projekta, osim nje čine i: Biljana Grković, koordinator, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Svilen Stefanov, istoričari umjetnosti. Festival ovu izložbu realizuje u nastavku duge i plodonosne saradnje sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka u Dvorcu moći će da se obiđe tokom trajanja cijelog festivala.

U nastavku večeri, na malo drugačiji način – kroz stih i razgovor o njemu – nastavilo se o životu. Promocija zbirke poezije „Milenijum“, autorke Aide Orahovac Kuč ukazala je na mnoge teme koje prožimaju tri ciklusa pjesama.

Milenijum je zbirka poezije koja je klasifikovana u tri ciklusa – ciklus rodoljubnih, ciklus ljubavnih i misaonih pjesama. Ona govori o Crnoj Gori i o njenoj borbi za povratak identiteta i njenu nezavisnost. Tu su i mnoge teme o životu, ljubavi, situacijama koje se trenutno dešavaju u svijetu, nepravdama, kazala je autorka najavljujući da će sljedeća knjiga biti namijenjena djeci.