Izložbom Jakše Ćalasana otvoren i likovni program zimske scene

U narednih mjesec dana, počevši od 16. novembra, u sali Dvorca kralja Nikole u Baru, može se vidjeti postavka od tridesetak slika umjetnika Jakše Ćalasana, koji je svojom drugom samostalnom izložbom u rodnom gradu, označio i početak likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa. Izložbu je sinoć otvorila dr Anastazija Miranović u prisustvu velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti i poštovalaca Ćalasanovog rada.

Za ovu izložbu umjetnik je napravio izbor slika različitog formata, koje su nastajale u posljednjih pet godina, a koje su mahom inspirisane našom svakodnevicom. Zato se u svima njima, skoro lajtmotivski, može prepoznati čovjek u svakidašnjim situacijama. Ali nikako banalno i jednostrano; naprotiv, Ćalasanu kritika pripisuje sposobnost da upravo tako odabrane prizore upodobi promišljenoj, a vizuelno upečatljivoj poruci o suštini našeg bitisanja. Više od toga, on uspijeva svakog posmatrača da motiviše na „ponovni susret sa samim sobom“, na razmišljanje, preispitivanje, samoposmatranje. Zato mu je tumačenje publike najvažnije.

Uvijek je čovjek u centru pažnje, svakodnevni problemi i ono što okružuje mene. Ipak, volim sud da ostavim publici. Ja slikam i taj dio je moj, ostalo je na vama koji gledate slike – da prosudite o čemu se radi. Nekad je to aluzija na nešto, nekad ne, ali zato ste tu vi kao konzumenti umjetnosti, kazao je Ćalasan.

Zanimljivo je, u vezi sa Ćalasanovom biografijom, da je svoje uskostručno obrazovanje na Akademiji likovnih umetnosti (Novi Sad) usmjerio ka crtežu i grafici, ali da ga je stvaralački senzibilitet naknadno približio četkici, pa je u posljednjih nekoliko godina odan isključivo slikarskoj tehnici, a kako nam je kazao na otvaranju, tako će biti do daljnjeg. U svakom slučaju, zahvaljujući svom radu, profilisao se kao istaknuti umjetnik što je, na otvaranju, kazala i dr Anastazija Miranović koja je inače selektorka likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa.

Jakša je umjetnik koji se mijenja, nadograđuje i od jednog grafičara dobili smo jednog vrlog slikara. On teme kao što su Mediteran, dokolica, svakodnevne situacije, na jedan vrlo prijemčiv i lijep način, originalno i osobeno donosi. Jakša se bavi onim svakodnevnim životnim stvarima koje mi možda i banalizujemo ili mehanički radimo i doživljavamo, na vrlo likovan način, potencirajući dvodimenzionalnost u površini slike i pastelni kolorit. Ovo je slikarstvo koje je zapravo oda radosti životu, dodala je Miranović.