Izložba “O čemu govorim kada govorim o ljubavi” za kraj likovnog programa ovogodišnjeg “Ljetopisa”

Likovni program ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“ nije mogao da ima ljepšu završnicu od ove koju je u četvrtak veče, 15. avgusta priredila selektorka Anastazija Miranović. U Dvorcu kralja Nikole otvorena je izložba Ane Petrović, izuzetne umjetnice iz Beograda. Postavka pod nazivom „O čemu govorim kada govorim o ljubavi“ unijela je u balsku salu Dvorca posebnu magiju i emociju, svojstvenu ovoj umjetnici koja je, kako kaže, posebno za ovu izložbu radila sve postavljene radove. Oni se sastoje ne samo od slika, već je Petrovićeva, inače primijenjena umjetnica i dizajnerka, oslikala i izložila majice, tašne i druge predmete sa prepoznatljivim ljubavnim motivima, specifičnim upravo za njen likovni rukopis.

Dr Anastazija Miranović je na otvaranju izložbe izrazila veliko zadovoljstvo što je upravo Petrovićevoj pripala čast da zatvori likovni segment „Ljetopisa“:

„Zadovoljstvo mi je što smo ovaj predivan dah života i ljubavi unijeli u prostor Dvorca kralja Nikole. U razgovoru mi je Ana otkrila da je roman Haruki Murakamija „O čemu govorim kada govorim o trčanju“ bio inspiracija da ovako nazove izložbu, a ja bih se nadovezala na to promišljanje i rekla da trčeći kroz život, za raznim izazovima koji se pred nas postavljaju, zaboravljamo možda na neke situacije male, obične, koje nam ispunjavaju život a koje su zapravo prikazane na slikama Ane Petrović. Ljubav i esencija ljubavi i radost življenja kojom odišu ove slike date u prvom planu u nekom egzekutivnom maniru naivnog slikarstva, zapravo nimalo nisu naivne već vrlo promišljaju život na jedan strastven, lijep, radostan, upečatljiv način.“

Ana Petrović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na Odsjeku dizajn tekstila, a svoje obrazovanje je nadogradila je u Italiji. Bavi se dizajnom namještaja, tepiha, predmeta za kuću, oslikavanjem enterijera i eksterijera. Slike radi tehnikom akril na platnu.

Emir Kusturica, gradonačelnik Mećavnika je izabrao Anu Petrović za svog gradskog umjetnika, i ona je odgovorna za ukupan vizuelni identitet grada, a od 2005. do 2007. bila je i direktor kompleksa Mećavnik, Mokra Gora.

Petrovićeva, pored učešća na brojnim kolektivnim izložbama, samostalno izlaže već dugi niz godina, a od pregršt uspješnih izložbi širom Srbije i svijeta izdvajaju se: izložba u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu 2009, izložba u konzulatu Republike Srbije u Njujorku 2010, izložbe u galerijama u Pragu, Parizu i Puli kao i izložba na otvorenom povodom godišnjice Ujedinjenih Arapskih Emirata u Dubaiju 2015. godine.

Na otvaranju izložbe u Baru ova izuzetna umjetnica izrazila je zadovljstvo što je dio ovakve manifestacije:

„Velika mi je čast, i cijelog dana osjećam veliko uzbuđenje zbog toga što sam u ovakvom prostoru, što sam dio jedne manifestacije o čijem uspjehu se nadaleko čuje. Tendenciozno sam radila slike sa ovim naslovom za ovu izložbu, dugo sam planirala koncept toga. Murakamijeva knjiga, o kojoj je Anastazija pričala, mi je zanimljiva po tome što je on sebi zadao zadatak da mora da trči jer puno sjedi i piše, morao je da ima neki odušak i način da tijelo održava zdravim time što se tjerao da trči. Onda sam razmišljala da je ljubav nešto što čovjek sam sebi ne mora da nametne, a u stvari treba. Jer kada bi ljudi o ljubavi razmišljali na način da je to u stvari najbolji lijek za sve probleme, brige, za naš organizam za našu dugovječnost onda bi shvatili da je mnogo lako voljeti i da je to u stvari mnogo lakše od trčanja. Ovo što na slikama vidite su momenti, sitne sekunde uhvaćene, kada jedno drugom uhvate ruku, kad se pogledaju samo oni, iz samo njima znanih razloga. To su sekunde koje pamtimo za cijeli život, i kada sa nekim starim, i kada nekog više nema, to su ti momenti i o tome govorim kada govorim o ljubavi“, kazala je ova višestruko nagrađivana Srpska umjetnica svjetskog renomea.

Izložba je za posjetioce otvorena narednih 14 dana.