Otvorena izložba Mihaila Jovićevića „Njegoševa nebeska svjetlost“

Peta izložba u okviru likovnog programa Večernje scene Barskog ljetopisa biće izložba Mihaila Jovićevića „Njegoševa nebeska svjetlost“ čije će otvaranje biti upriličeno u srijedu, 19. jula u Galeriji „Velimir A. Leković“ u 21h. Izložbu će otvoriti mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Ljetopisa.

 

“Umjetnik gradi svoju poetiku na temeljima kosmogonije starih civilizacija i hrišćanskih religioznih paradigmi. Iskustvo tradicije je samo osnova za jendu novu avangradnu umjetnost. Njegovo filozofsko-religiozno polazište izdanak je osobenih kultuno-istorijskih uslova, koji su odredili njegov stvaralački život.” (Selma Đečević, 2017)

“Slike Mihaila Jovićevića nijesu ilustracije Njegoševih stihova, već su one odraz simbola, metafora, alegorija, metafizikih pitanja kroz koje je Njegoš iskazivao filozofske i religiozne poglede na svijet.” (Boško Mijanović, 2013)

Mihailo Jovićević je umjetnik ateljea i istraživanja likovnih mogućnosti, a po stilu i motivima svojih radova  jedinstvena je i originalna  pojava u crnogorskom slikarstvu. Dobitnik je najprestižnijeg  nacionalnog  priznanja  Trinaestojulske nagrade. Od studentskih dana do danas bavio se eksperimentima sa različitim materijalima. Bavljenje konezervacijom pomoglo mu je da sagleda i onu drugu stranu kao što su procesi starenja i agensi degradiacije pojedinih materijala.

U toku viešedecenijskog stvaralaštva Jovićević je izlagao na 35 samostalnih izložbi, a njegova djela bila su prikazana na značajnim umjetničkim smotrama širom svijeta (Moskva, Grac, Beč, Keln, Kairo, Toronto, Aleksandrija, Ankara…). Mihailo Mujo Jovićević strpljivo ponire u dubinu svijesti, znalački nam ukazujući na skrivene staze i bogaze ka neizmjernim dubinama prvobitnog i beskonačnog.