Izložba “Djetinjstvo i simboli” i predstava “U agoniji” obilježile posljednju srijedu Ljetopisa

„Djetinjstvo i simboli / Metamorfoze tek naslućenog“ je naziv izložbe slika Nikole Markovića, kojom je zaokružen likovni program Večernje scene 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Izložbu je sinoć u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorio selektor ovog programa mr Milun Lutovac, naglasivši da će postavka moći da se obiđe do 31. avgusta.

U Galeriji može da se vidi čak oko 90 radova koji obuhvataju dvije cjeline istraživanja fenomena djetinjstva i neonatalnog života ovog autora.  Prva cjelina orijentisana je na Markovićeve radove nastale od 1987. do 1998.  godine. Druga se fokusira na rad od 2000. godine i predstavlja pojedine citate radova na temu univerzalnih simbola djetinjstva i odrastanja.

Lično moje autorsko iskustvo u vezi sa djetinjstvom rjeđe koristim kad radim. Više se bavim proučavanjem nekih univerzalnih vrijednosti, arhetipskih što se tiče samog djetinjstva i njegovih fenomena. Iako je čitav opus vezan za to djetinjstvo i kontekst mog rada na tom fonu, želim da istaknem da je ova izložba posvećena prije svega Mladenu Lomparu i jednom enormnom gubitku koji svi imamo i to ne samo u pjesništvu, već i likovnoj kritici i istoriji umjetnosti i savremenoj teoriji estetike“, istakao je Marković.

Ova postavka, kako je autor kazao, najava je velike retrospektivne izložbe na kojoj će, po prvi put u Crnoj Gori, moći da se vidi izuzetno velika paleta mogućnosti samog crteža, kako u domenu umjetničke prakse, tako i u njegovom aktuelnom izrazu u savremenoj umjetnosti i novim tehnologijama. Planirano je da najavljena izložba obuhvata crteže, video radove, instalacije, skulpture kojih će ukupno biti oko 450. Selektor likovnog programa, Milun Lutovac, istakao je, nakon otvaranja ove, posljednje izložbe na ovogodišnjem Festivalu, da je Markovićeva postavka odlično zaokružila priču o likovnom programu.

Teško je sada napraviti rekapitulaciju, ali u svakom slučaju možemo napraviti jedan kroki. Imali smo veoma zahtjevan likovni program. Fantastična je stvar što se upravo sa Nikolom Markovićem završava likovni program 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. To je čovjek koji je ostavio traga ne samo u Crnoj Gori, koji je pozdravljen na mnogim međunarodnim adresama i koji nas na jedan način vraća unazad svojim stvaralaštvom i fantastičnim osjećajem za crtež. Kao da smo sve što smo do sada stvarali i pripremali sada, uz pomoć njegovog stvaralaštva, vratili na početak. Jer on se inače bavi rađanjem života, tim prvim osjećajem, dodirom. Time stavljamo tačku na likovni program jubilarnog Ljetopisa, ali pred nama je mnogo toga novog što će proizaći i iz ovoga iskustava koje se dogodilo ovog ljeta“, zaključio je Lutovac.

Nakon izložbe program Večernje scene Ljetopisa sinoć je nastavljen izvođenjem predstave „U agoniji“ u režiji Ane Đorđević, a produkciji Beo Art teatra. Komad je rađen po motivima djela Miroslava Krleže.

Krleža je klasik i igrati njega je divno, zato što on piše takvim jezikom da je privilegija da u životu imate sreću da ga nekad igrate. Desi se da neki glumci ni  kad ne odigraju neki Krležin komad. Mislim da se on u poslednje vreme kod nas u Beogradu, ne znam kako je ovde ali i u Zagrebu, sve manje i manje igra. Tako da je bilo jako dobro da se napravi ova predstava. Odnosi među ljudima su njena suština, ali ja inače mislim da je ovo jedna ženska predstava, jer mi se čini da je napravljena na strani žena, što je dobro, naravno“, kazao je Branko Cvejić, koji je tumačio jednu od uloga. Osim njega u predstavi igraju Marija Vicković i Radovan Vujović.