„Ilustrovana enciklopedija nestajanja“ kao globalna slika svijeta

Predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog SadaIlustrovana enciklopedija nestajanja“, u režiji Zoltana Puškaša, odigrana je sinoć, 19. jula na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, u okviru dramskog segmenta 31. „Barskog ljetopisa“.

Riječ je o komadu koji predstavlja svijet u kom postoje mnogi problemi koji se tiču svakog od nas i postavlja pitanja kao što su: Koliko treba da budemo privrženi svojoj prošlosti? Kako doživljavamo svoju sadašnjost i šta nas čeka u budućnosti? Ova apsurdna drama, smještena u imaginarni prostor Koljigore, daje mogućnost maksimalnog ostvarenja glumačke igre, anticipirajući, pritom, odgovore na postavljena pitanja.

Ovo je komad kojim reditelj pokušava da napravi globalnu sliku sveta, kroz Koljibabe i Koljigoru. Mi se nalazimo u jednom nedefinisanom prostoru Koljigore, koja je globalna, koja je cela planeta, kroz koju gledamo sve što se danas dešava; sagledavamo mitomanije, ljude koji  proriču da će uskoro kraj sveta. Sve je na nivou mita u njoj. Mislim da publici treba ostaviti prostora da vidi i da ljudi sami pronađu sebe u ovoj predstavi, a verujem da se publika i te kako pronalazi. Publika nije naivna, pametna je i sve shvata, pa joj treba ostaviti prostora da tumači sama, kazao je glumac Jugoslav Krajnov.

Predstava je koprodukcija sa Sterijinim pozorjem, rađena u formi ritualnog pozorišta koje prikazuje naš odraz u „zakrivljenom ogledalu“, a začinjena je humorom i živahnim scenskim pokretima. Nagrađivani tekst za nju napisao je Božidar Knežević, dok uloge tumače: Nebojša Savić, Sanja Ristić Krajnov, Jugoslav Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Jelena Antonijević, Aleksandra Pejić, Terezia Figura, Agota Vitkai Kučera i Daniel Husta.