Gitarista Sanel Redžić i violinista Jovan Bogoslavljević nastupili na „Ljetopisu“

Gitarista Sanel Redžić i violinista Jovan Bogoslavljević nastupili su 04. avgusta, ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru muzičke večernje scene „Barskog ljetopisa“.

Ovaj duo muzičara koji imaju izuzetno uspješne solističke karijere, u regionu i van njega, za festivalsku publiku izveli su Paganinijeve sonate, originalno napisane za ova dva instrumenta, potom Pjacolinu „Istoriju tanga“ komponovanu za flautu i gitaru, kao i Tefaljinih „Šest španskih pjesama“, koje se originalno interpretiraju na klaviru i solo pjevanjem. Bilo da je riječ o originalnim kompozicijama, ili obradama za violinu i gitaru, repertoar za ove umjetnike ne manjka, stoga što su ta dva instrumenta sasvim u sazvučju.

Sviram u različitim kamernim sastavima, svirao sam i sa harfom, violončelom, klavirom, drugom ili sa više gitara; nastupao sam i sa solo-pjevačima i harmonikom, i mogu da kažem da je meni lično kombinacija sa violinom jedna od najdražih. To je zato što sviramo u dva različita registra Recimo, ako Jovan ima neku melodiju, meni je vrlo lako da ga pratim, što je recimo sa čelom malo teže, kazao je gitarista Sanel Redžić.

Jovan Bogoslavljević i Redžić već nekoliko godina uspješno nastupaju i muziciraju zajedno. Vjeruju da ta saradnja ima lijepu i dugu budućnost. Tako je, recimo, u planu njihovo prvo album izdanje, čije se objavljivanje očekuje u narednih šest mjeseci.

Prema izreci „sličan se sličnom raduje“, Sanel i ja smo se prepoznali s obzirom na neke muzičke afinitete i kvalitete. Sreli smo prvi put u Dubrovniku, na jednom masterklasu. Obojici se tada dopalo kako ovaj drugi svira, pa je spontano došlo i do tog razgovora i ideje da bismo mogli da sviramo zajedno. Uz to, gitara i violina su logičan i, po mom mišljenju, divan spoj, koji može da donese puno repertoara i aranžmana, dodao je violinista Bogoslavljević.

Bosansko-hercegovački umjetnik Redžić važi za jednog od najperspektivnijih gitarista mlađe generacija danas. Iza njega je veliki broj nastupa i koncerata, ali i internacionalnih nagrada i priznanja. Ipak, suština uspjeha i kvaliteta jednog muzičara, za njega su kontakt i saradnja sa drugim umjetnicima.

Svirao sam jako puno solo koncerata, ali svaki put uživam u sviranju sa, kako volim da kažem, dobrim ljudima, i različitim instrumentima. Vjerujem da od njih puno i dan danas učim. Volim svirati sa ljudima koji su bolji od mene. Mislim da je u tome odgovor na pitanje šta znači biti dobar, uspješan i perspektivan gitarista. Dakle, svirati sa što više ljudi, učiti od njih, nastupati sa orkestrima kada se god ukaže prilika, jer svirati sa njim kao solista je nevjerovatan osjećaj, objasnio je Redžić.

Nastup sinoć ispred Dvorca, bilo je prvo predstavljanje ovog dvojca publici „Barskog ljetopisa“.