Frederik Begbede

Frederik Begbede  (Frédéric Beigbeder) pisac je rođen 21. septembra 1965. u mestu Neji sir Sen. Jedan je od najznačajnijih francuskih stvaralaca i najkontroverznijih evropskih autora 21. vijeka. Njegova majka bila je prevodilac sa engleskog, a otac se bavio poslom lovca na talente, tako da je pisac imao priliku da pohađa elitne škole. Tako je u 24. godini diplomirao na izuzetno cijenjenoj Školi političkih nauka u Parizu. Nakon studija Begbede je počeo da radi i u advertajzingu. Radio je i za brojne magazine, kao izdavač; bio je voditelj TV programa, savjetnik političkih partija,  a vrlo često i di-džej, što ukazuje na njegovu svestranu ličnost i neobičnu pojavu.

Po objavljivanjem bestselera 399 dinara (99 francs, 2000. godine)  morao je napusti advertajzing i svijet reklama kojima se do tada uspješno bavio. Naime, knjiga je ubrzo postala veoma popularna, ali je i izazvala talasanja u javnosti zbog činjenica i stavova koje je u njoj iznio. Knjige koje je objavljivao prije i nakon ove privlačile su i privlače široke čitalačke mase. Samo neke od njih su: Ljubav traje tri godine (1997), Priče pod ekstazijem (1999), Windows on the World (2003), Romantični egoista (2005), U pomoć, molim za oproštaj (2007), Francuski roman (2009) za koji je dobio prestižnu nagradu Renaudot i dr. Piše i kratke priče, eseje, objavio je zbirku diskusija, čak i dva stripa.

Begbede je 1994. godine osnovao književnu nagradu Prix de Flore, nazvanu po čuvenom Café de Flore na Sen Žermenu, kafeu u kome se nakon Drugog svjetskog rata okupljala intelektualna elita, kao što su bili Žan-Pol Sartr, Simon De Bovoar i drugi. Nagrada se u ovom kafeu dodjeljuje svakog novembra talentovanim mladim francuskim piscima.