Filmske teme na Barskom ljetopisu

Duo Classico nastupio je sinoć u sklopu muzičkog programa Barskog ljetopisa. Svojim sugrađanima Dina Desančić- violina i Safet Drljan- harmonika ispred Dvorca kralja Nikole predstavili su zanimljiv program, a imali su i gošću- flautistkinju Tamaru Stijepović.

“Evo poslije dugo vremena konačno smo opet na sceni, jer nas je kao društvo sva ova situacija omela na umjetničkom polju. Puno toga je stalo posljednjih godinu i nekoliko mjeseci, ali polako se sve vraća u normalu”, istakao je nakon koncerta Drljan i otkrio da je ovo prvi nastup dua Classico nakon dužeg perioda.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

“Ovo je bilo pravo osvježenje. Bili smo željni koncerata i scene”, ne krije on.

Program koji su pripremili za Barski ljetopis drugačiji je od onoga na šta je publika od njih navikla.

“Imali smo želju da se upustimo u jedan novi izazov. Smatrajući filmsku muziku bliskom, jednostavno smo htjeli da osjetimo čari toga žanra. Mnoge teme iz filmske industrije su mnogima poznate, zato smo napravili drugačiji koncept i barskoj publici dočarali neke kompozicije koje su ostavile veoma snažan pečat i podsjetili ih na nezaboravne glumce koji su postali legende zahvaljujući tim filmovima”, ispričao je Drljan o koncepciji barskog koncerta.

Ne krije da je projekat koji je podržala Opština u saradnji sa Kulturnim centrom u Baru i Barskim ljetopisom bio veoma zahtjevan- počev od aranžmana preko transkripcija.

“Sve se mora detaljno analizirati i veoma voditi računa, ne narušiti stilski karakter da bi se sve uklopilo za dva instrumenta. Na kraju sa velikim radom dobije se ono što Duo Classico uvijek želi- povratnu reakciju, kritiku i zadovoljstvo publike” naglasio je on.

Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma “Diva” francuskog reditelja i scenariste Kristofa Žaroša zakazana je za večeras u Baru. Ovo ostvarenje će biti prikazano u sklopu večeri filmskog programa  Barskog ljetopisa na Trgu Vladimira i Kosare od 21.30 časova.

U pitanju je crnogorsko-francuska koprodukcija, a glavna uloga povjerena je crnogorskoj glumici Sanji Popović. Pored nje, u filmu igraju: Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Slavko Kalezić, Vjera Bulatović i Stevan Radusinović. Sniman je na lokacijama u Podgorici, Petrovcu i Kotoru, a završna scena snimljena je u francuskom gradu Miluzu.

Producent filma je Marko Jaćimović.

Film govori o muzičkoj super zvijezdi koja, preživjevši saobraćajnu nesreću, postaje svjesna krhkosti ljudskog bića. Iste večeri na koncertu pokušava fizički da komunicira sa obožavaocima, ali oni ne uzvraćaju već je posmatraju samo kao sliku. Tada shvata da je zatočenica sopstvenog imidža kojoj je sistem konfiskovao život, što je navodi da bježi dok se šou nastavlja bez nje…

Na premijeri će, pored reditelja i glumačke ekipe prisustvovati i Dušan Vuleković, direktor fotografije, zatim Tijana Todorović, kostimografkinja i Gojko Berkuljan, montažer.

Filmski program u sklopu Barskog ljetopisa večeras je posvećen Filmskom centru Crne Gore, a pored Žaroševog filma, tokom večeri, publika će na Trgu Vladimira i Kosare moći da pogleda i ostvarenja „Peloid“, „Paket See“, „Posjeta“ i „Obrad“.

Nakon projekcija, prisutnima će se obratiti director FCCG Sehad Čekić.

“Film ‘Diva’ Kristofa Jaroša je podržan na prvom konkursu Filmskog centra za kratkometražne filmove, a kasnije su projekat podržali i fondovi iz Francuske, kao i Francuski institut iz Podgorice. Vidjećete i u filmu, dvije se kulture prožimaju, a bolji poznavaoci francuskog filma prepoznaće uticaje vrlo prisutne u toj kinematografiji, ali vješto ugravirane i u naš kontekst i sa našim glumcima”, kazao je o filmu Diva Sehad Čekić.

Prema njegovim riječima ovo je jedan od projekata koji nas povezuje sa najvećom evropskom kinematografijom.

“Koprodukcije su esencijalne za crnogorsku kinematografiju, kako kroz našu filmsku tradiciju, tako i danas. Kroz koprodukcije diversifikujemo finansijske izvore, podižemo vizibilitet projekata i svih uključenih, a kroz razmjenu se unapređuju znanje i vještine filmskih stvaralaca i ekipe. Konačno, kroz koprodukcije kreiramo i učestvujemo u univerzalnim narativima koji su bitna brana od samodopadljivosti i, zašto ne reći, provincijalizacije. Crnogorski projekti skreću pažnju na sebe i fondova izvan regiona, a poseban pečat tome daje i podrška koju dobijamo od Eurimaža – najuticajnijeg evropskog fonda”, zaključuje Čekić.