Film “SESTRE” Dine Dume premijerno prikazan u Crnoj Gori kao dio filmskog programa Ljetopisa

U okviru filmskog programa 35. Barskog ljetopisa, u četvrtak, 11. avgusta, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, održana je crnogorska premijera filma „Sestre“ rediteljke Dine Dume.

U koprodukciji Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, film je prvi put prikazan na međunarodnom filmskom festivalu „Karlovi Vari“ gdje je i nagrađen Specijalnim priznanjem u okviru programa „East of the West“ dok je na ovogodišnjem, 50. beogradskom FESTU-u Dina Duma, prema odluci žirija, osvojila nagradu za najbolju rediteljku.

Film „Sestre“ donosi autentičan pristup u kojem rediteljka pokušava uhvatiti formativne trenutke mladosti koji nas uče da prihvatimo odgovornost za svoje postupke. Problemi tinejdžerske zajednice, njihova interesovanja, život koji postoji isključivo na društvenim mrežama i posledice problematičnih ponašanja u fokusu su ove priče koja je u potpunosti aktuelna i kompatibilna sa današnjim trenutkom. Upravo zbog toga, riječ je o jedinom filmskom ostvarenju sa ovih prostora koji se može pogledati na digitalnoj platformi „Netflix“.

Premijeri u Baru su, između ostalih, prisustvovali Biljana Vušović, crnogorska koproducentkinja i Žaklina Oštir, glumica koje su se nakon projekcije poklonile publici.

Prema riječima Biljane Vušović, rad na ovoj koprodukciji desio se po preporuci od strane kolege i mladog reditelja Ivana Bakrača.

„Zahvalna sam na prilici da budem dio ovog tima. Radi se o mojoj prvoj manjinskoj kopordukciji i saradnji iz  koje sam mogla da učim ono što je preko granica koje mogu da dotaknem na ovom tržištu. Iako smo svi iz ove branše teorijski upoznati sa koprodukcionim ugovorima i načinom rada, neophodno je proći kroz konkretan proces kako bi stvari u potpunosti postale jasne“, kazala je Vušović ističući posebnu zahvalnost Filmskom centru Crne Gore koji je podržao ovaj projekat.

Rad na filmu nije bio jednostavan iz više razloga, a kako kaže Vušović, većinski dio tereta bio je na rediteljki Dini Dumi i producentkinji Mariji Dimitrovi koje su proces iznijele do kraja.

„Činjenica da se radi o mladima koji rade u ekstremnim uslovima gdje izlažu sebe i fizički a i mentalno nosi određenu težinu.  Glumci su stvarali u ambijentu koji promoviše način ponašanja koji zapravo nije poželjan za djecu tog uzrasta što je bilo posebno opterećujuće, ali vjerujemo da se upravo iz te kontre djeluje afirmativno na donošenje odluka u tom periodu“, rekla je ona.

Žaklina Oštir, jedna od glumica, prvi put je na sinoćnjoj premijeri odgledala cjelokupan film i nije krila zadovoljstvo kompletnim projektom.

„Nisam vjerovala da iz jedne tako mlade osobe kakva je Dina Duma, kojoj je ovo prvi film, toliko tiha, mirna, lakog i jednostavnog pristupa sa glumcima, može proizaći ovako kvalitetan film. To samo znači da reditelj sa glumcima može raditi na jedan lijep, miran način i da proizvod tog rada može biti više nego dobar“, istakla je Oštir.

Filmski program Barskog ljetopisa realizuje se u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.