Ekspresionizam i fantastika u sugestivnom gestu, mimici, pogledu, kriku na slikama Ćetkovića

Smjeli oblici, upečatljiv kolorit, sugestivna simbolika koja poziva na razmišljanje, izaziva emocije i najraznolikije asocijacije o čovjeku, njegovoj suštini, animalnoj prirodi, ali i suptilnosti njegova bića i duha može biti opis nove postavke slika koja je osvojila prostor Dvorca kralja Nikole u Baru. Naime, 15. marta u okviru zimske scene Ljetopisa, otvorena je izložba radova crnogorskog slikara Gorana Ćetkovića.

Skoro u saglasju sinoć je konstatovano da se postavka radova iz ciklusa „Glasovi tišine“, realizovanih u akriliku i ulju na platnu, mahom velikih dimenzija, kao malo koja, uklopila u ovaj, inače specifičan, izložbeni prostor. Sličan je utisak stekao i sam autor, koji je nakon otvaranja iskazao svoje zadovoljstvo barskom verzijom „Glasova tišine“.

Da budem iskren, meni se čini da je ovo jedna od najboljih postavki vezanih za moje izložbe. U ovom su se prostoru slike jednostavno i maksimalno dobro uklopile. Stvarno sam prezadovoljan. Ovo je nastavak priče koja je počela prije više od pet godina, kada sam dao naziv ciklusu „Glasovi tišine“. Tog naziva se nisam odrekao ni sada, jer maksimalno odgovara samoj ideji i postavci od prvog dana, kada sam krenuo u ovu priču. Ovo, večeras izloženo, predstavlja najnoviju postavku radova i zadnju seriju u ciklusu „Glasovi tišine“, i ovo su bukvalno najnoviji radovi, koje premijerno predstavljam ovdje, kazao je Ćetković.

Iako ne misli da je dimenzija slike njen opredjeljujući kvalitet, umjetnik jeste istakao da novi radovi, u odnosu na pređašnje, privlače pažnju upravo većim i snažnijim formatima, koji, smatra on, više odgovaraju njegovom rukopisu i načinu rada. To su slike čiji centar, kazala je na otvaranju istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović, zaposijedaju frontalno impostirane glave i svojom izražajnom gestikulacijom, mimikom, pogledom, krikom, jaukom prekidaju tišinu iz koje izranjaju, kao aveti i opomene, kao podsjetnici i sjećanja…“ Taj svoj lajtmotivski izraz Ćetković pak opisuje kao spoj nekoliko poetičkih smjernica.

Mislim da se moj izraz ne može svrstati u jedan pravac, a to je mišljenje i cijenjenih istoričara umjetnosti s prostora Crne Gore i iz okruženja. To je spoj ekspresionizma i fantastike; pritom svaka se slika nalazi na granici apstrakcije, a opet je figuralna. Dakle, iz neke skoro apstraktne forme, rađa se taj lik, lice, koje uz pomoć bojenih simbola, odnosa, kontrasta tamno – svijetlo stvara određenu dinamiku i svakako emociju, dodao je umjetnik.

Postavka Gorana Ćetkovića može se, u Dvorcu kralja Nikole, obići u narednih mjesec dana, kada će biti otvorena nova izložba u okviru likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa.