Projekcije filmova: Green Montenegro International Film Fest 2017

O FESTIVALU

Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) zamišljen je kao konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine, koji ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Danilovgrada – grada u kom je nastao, ali i Crne Gore. Ove godine festival doživljava svoje treće izdanje.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprjeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima kojima Crna Gora teži. Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice. Festival, čiji koncept podrazumijeva selekciju svjetskih, regionalnih i domaćih filmova na temu zaštite životne sredine, pored neosporne umjetničke dimenzije, prije svega, ima misiju, a to je podizanje ekološke svijesti u zemlji.

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, nastala je kada je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su sproveli Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori, koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma održi u takvom ambijentu.

„Green Montenegro International Film Fest” biće prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite i očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što će ova manifestacija mapirati Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija i učiniti festival međunarodno prepoznatljivim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.