Duodrama „Dve žene i jedan rat“ u utorak, 22. septembra na „Ljetopisu”; Obavještenje o terminima igranja

Beogradska duodrama „Dve žene i jedan rat“, u produkciji „Dom Jevrema Grujića“ i režiji Aleka Conića biće odigrana u utorak, 22. septembra kao dio pozorišne selekcije ovogodišnjeg „Ljetopisa“. Uloge u predstavi igraju poznate glumice Vjera Mujović i Marija Bergam.

Zbog loših vremenskih uslova, predstava će se igrati u velikoj sali barskog Doma kulture gdje je moguće obezbijediti propisanu distancu u gledalištu. Maksimalni dozvoljeni broj gledalaca u zatvorenom prostoru je 50, a u zavisnosti od interesovanja predstava će biti odigrana dva puta, u 19 i 21h. U slučaju da bude rezervisano ukupno 50 karata igranje se zakazuje za 21h.

Broj za rezervacije: 068/278-760.

 

Dom Jevrema Grujića

Jelena Kajgo

“DVE ŽENE I JEDAN RAT”

Režija: Alek Conić

Uloge: Marija Bergam i Vjera Mujović

 

O predstavi: 

Ovo je predstava o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog tokom Velikog rata, najkritičnijeg perioda istorije ove zemlje, a koja se ogleda kroz sudbinu dveju žena, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom sveta.

Jedna je Amerikanka – Mabel Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu, Slavka Grujića, a druga Srpkinja – Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama. Obje imaju dvije domovine- Srbiju i Ameriku. One su pravi primer zaboravljenih srpskih heroina, potisnute u tišinu i zaborav.

Subine i zaboravljene priče dve nepokolebljive i odvažne dobrotvorke naroda – Mabel i Jelene, vjerno će dočarati glumice Vjera Mujović u ulozi Mabel Grujić i Marija Bergam kao Jelena Lozanić. U ulozi batlera Džejmsa, igra Petar Milićević. Predstava je rađena po tekstu Jelene Kajgo i u režiji Aleka Conića.

Zbog svog snažnog humanitarnog rada, Mabel Grujić, je svjetska štampa prozvala srpskom Jovankom Orleankom. Prepričavalo se kako je okupila i ujedinila američke dame iz visokog društva da pletu vunene čarape za srpske vojnike na frontu i sa svojim usvojenim narodom prešla Albaniju, tokom čega je zauvek izgubila šansu za potomstvom. Zajedno sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku siročad i mobilisala američke lekare da dođu u Srbiju i pomažu svojim kolegama u bolnicama. Njenom predavanju o stradanju srpskog naroda na Univerzitetu Prinston prisustvovalo je preko 4 000 studenata, kao i tadašnji predsednik Univerziteta – Vudro Vilson, koji postaje njen veliki prijatelj. Jedna od najvećih zasluga ovog srpsko-američkog para, Mabel i Slavka Grujića, jeste animacija Karnegi fondacije da uputi novac – tadašnjih 100 000 dolara, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu, što će ostati jedan od njihovih najvećih doprinosa.

Sa druge strane – Jelena Lozanić, ćerka prvog rektora beogradskog univerziteta, Sime Lozanića bila je veliki borac za ženska prava, a tokom rata dobrovoljna bolničarka koja se brinula o ratnoj siročadi. Kao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta, tokom rata, od 1915. do 1920. godine, odlazi u veliku humanitarnu misiju u Ameriku gde sakuplja novac za srpsku vojsku i iznemogao narod. Poput Mabel i ona je pokretala radionice u kojima su Amerikanke i Kanađanke šile zavoje i odeću za srpske vojnike, gostovala na brojnim univerzitetima i držala predavanja širom Amerike. Upravo tamo upoznaje svoju najveću ljubav – Džona Frotingama, koji je već uveliko zaražen ljubavlju prema Srbiji u kojoj je proveo najlepše godine tokom kojih je othranio preko 600 dece iz Vranja i okoline.

O reditelju: 

Aleksandar Conić je producent, reditelj i scenarista sa višedecenijskim iskustvom u radu na filmu i televiziji na tržištima Amerike, Indije i Evrope. Kao stipendista kanadske Akademije za film, diplomirao je režiju i filmsku produkciju u Torontu. Nakon 10 godina provedenih u Kanadi, vraća se u Beograd gde osniva jednu od najuspešnijih produkcijskih kuća  “Clockwork Film Production”.

U Srbiji je producirao internacionalna filmska ostvarenja koje je videlo preko 100 miliona gledalaca širom sveta. Posebno je posvećen promociji nacionalne filmske industrije u svetu.

Koproducent je filma “Questi Giorni”koji je ušao u zvaničnu selekciju Filmskog festivala u Veneciji. Režirao i producirao više desetina marketinških kampanja, TV reklama i emisija, kratkih i dugometražnih igranih filmova u Evropi i Severnoj Americi. Autor je nagrađivanih scenarija, među kojima je i scenario za film “Dodir” koji je prikazan na nekoliko najprestižnijih svetskih festivala.

Dugogodišnje iskustvo u radu u kreativnoj industriji, prenosi i na angažovanje u promociji kulturnog nasleđa, kao osnivač Muzeja istorije, umetnosti i diplomatije “Doma Jevrema Grujića”. Član je UO Filmskog centra Srbije, Srpske filmske asocijacije i potpredsednik Nacionalnog udruženja istorijskih kuća Evrope.