Duo: Bojana Brajović (gitara) i Boris Nikčević (flauta)

Program:

  • Bartok – Rumanische folkstanze;
  • Jocul cu bâtà – Brâul – Pe loc – Buciumeana – “Poarga”româneascà – Mànuntelul
  • D. Leisner  – Dances in the madhouse, Tango solitaire, Waltz for the old folks, Ballad for the lonely, Samba;
  • Di Marino – Sonata per flauto e chitarra: Allegro – Adagio – Andante;
  • Duarte – Un petit jazz, op. 92, Three – Four – Five and six – Twelve;
  • Boutros – Amasia.

Duo:

Gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević sarađuju i nastupaju kao duo od 2011. godine. Tokom pet godina imali su veliki broj koncerata u Crnoj Gori i Francuskoj. Godine 2013. su, uz pomoć Ministarstva kulture, realizovali nesvakidašnji projekat – Turneja po Crnoj Gori,  kada su za tri mjeseca održali koncerte u jedanaest crnogorskih gradova. Tokom 2016. godine su imali uspješne nastupe u Podgorici (Dani gitare), na Cetinju (Espressivo music festival), u Beogradu (Guitar art circle) i Ljubljani. Takođe, nastupili su u Istorijskom muzeju Kremlja, u Moskvi, u čast obilježavanja decenije crnogorske nezavisnosti.

Članovi su ansambla Clazz quintet, osnovanog da izvodi prevashodno djela francuskog kompozitora Kloda Bulinga. Sa Clazz quintet-om su, ponovo, tokom 2014. godine, imali turneju po Crnoj Gori.  Neobičnu sintezu klasične i džez muzike, koju Klod Buling njeguje u svojim djelima, čula je i publika na nekoliko džez festivala u Crnoj Gori. Bojana i Boris se, pažljivim odabirom repertoara originalno pisanim za duo gitara – flauta, trude da ovaj, na prvi pogled neobični, spoj instrumenata približe širokom auditorijumu.

Boris Nikčević je diplomirao flautu na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi prof. Miodraga Azanjca, a potom se usavršavao u rodnoj Francuskoj, na Konzervatorijumu u Versaju kod prof. Žan Mišel Varaša. Tamo je redovno nastupao kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar, i predavao na konzervatorijumima Rachmaninov u Parizu, Claude Debussy u Corbeil-Essonnes-u i muzičkim školama u Guyancourt-u i Plaisirs-u.

Snimio je prvi CD za flautu i gitaru u Crnoj  Gori (Cafe) sa gitaristom Srđanom Bulatovićem. Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. godine. Predaje flautu i šef je duvačkog odsjeka u muzičkoj školi ”Vasa Pavić” u Podgorici.

 

Bojana Brajović je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vere Ogrizović, kao prvi crnogorski diplomirani gitarista. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima i usavršavala se na seminarima kod eminentnih svjetskih gitarista (R.Dyens, R. Andia, E. Karamazov, T. Hoppstock).

Nastupala je na brojnim festivalima u Crnoj Gori i inostranstvu ( Bar Guitar Fest, Barski ljetopis, Guitar open festival, Festival gitare Kras u Sloveniji, Cantiere della musica i Casino guitar fest u Italiji, Guitar Art summer fest u Herceg Novom). Sarađivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i svirala u kamernim ansamblima sa violončelom, flautom, u duu, triju i kvartetu gitara.

Od 2006. godine je predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore – Argus, koje je deset godina organizovalo nastariji festival klasične gitare u Crnoj Gori, Bar guitar fest. Predaje gitaru i vodi gitarski odsjek u muzičkoj školi ”Vasa Pavić” u Podgorici.